Ölü sayısı her geçen dakika artarken göçük altında kalanların yaşam savaşı sürüyor. Enkazdan kaldırılan her beton blok, bekleyen ailelerin umudu oluyor. Bir yandan depremin hissedildiği bölgelerde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor, diğer taraftan depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor.

Beton arasında umut
Hatay'ın Antakya ilçesinde binaların enkazından 30 saat sonra 2 kadın yaralı olarak kurtarıldı. (Fotoğraflar: AA, DHA, Depo)

Haber Merkezi

Türkiye, tüm ülkeyi yasa boğan tarihin en büyük deprem felaketiyle mücadele ediyor. Ölü sayısı her geçen dakika artarken enkaz altında kalanların yaşam savaşı sürüyor. 10 kentte yıkıma neden olan depremde çöken binalardan kaldırılan her beton blok, bekleyen ailelerin umudu oluyor. Çok sayıda yurttaş göçük altından çevredeki komşularının yardımıyla çıkarken arama-kurtarma ekiplerinin henüz ulaşmadığı yerler de var.

Bir yandan depremin hissedildiği bölgelerde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor, diğer taraftan depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Deprem bölgesine gidip destek olmak isteyen binlerce gönüllü yollara düşerken dayanışma kampanyaları başlatıldı, kriz masaları kuruldu.

***

Hayata tutunuş

Hatay'ın Ürgen Paşa Mahallesi'nde yıkılan bir binanın enkazından, anne ve iki kızı depremden 33 saat sonra çıkarıldı. Ambulansa taşınırken kalbi duran kızlardan biri, sağlık ekiplerinin kalp masajıyla hayata döndü. Anne ve iki kızı hastaneye kaldırıldı.

beton-arasinda-umut-1123744-1.

Çaresizce enkaz altında beklediler

Yeni aldığı evinde depreme yakalanan ve enkaz altından çıkarılan Raşit Dürmen, deprem anında uyuduklarını, bir anda kendilerini yerde bulduklarını dile getirdi. İkinci depremin sağlı sollu salladığını vurgulayan Dürmen, şöyle devam etti: "İkiz çocuklarımdan birini ben aldım, diğerini eşim aldı. Kapılar yerinden koptu, 13 yaşındaki kızımla altında kaldık. Enkaz altında o beni çağırdı, ben onu çağırdım. Birbirimize yetişemiyorduk. Her yerimize beton yığınları düştü. Evimi yeni almıştım en üst katta oturuyorduk. "İmdat" diye bağırdım. Allah razı olsun komşularımız bizi duvarın altından çıkardı. Ayağımda kırıklar var. "

İlk yardımı komşu yaptı

Depreme Hatay’da yakalanan ve yaralı kurtulanlardan bazıları Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yaralılardan Ahmet Tamer, dışarı çıkar çıkmaz bahçe duvarının üzerine devrildiğini anlattı. Tamer, şöyle konuştu: "Elimdeki yavrumla birlikte duvarın altında kaldım. Belim, kalça kemiğim ve kolumda kırıklar var. Hiç kimse birbirine yardım edemiyordu. Durmadan sallanıyorduk. Kimse ayakta duramıyordu. Saat 08.00’e kadar kimse kimseye yardım edemedi. Bahçe duvarının üzerime çökmesiyle kıpırdayamadım. Komşularıma bağırdım hemen geldiler, duvarı kırarak beni çıkardılar. Diğer komşumuzun 3 katlı binası tamamen çöktü. Kimse çıkamadı."

Endişeli bekleyiş

Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yurttaşların enkaz altında kalan yakınlarını endişeli bekleyişi sürüyor.

Ölenlere zor veda

Depremde hayatını kaybedenler toprağa verilmeye başlandı. 15 yaşındaki Ali Sani Öztürk'ün cenazesi, Konya'da toprağa verildi.

Sönmeyen yangın

İskenderun Limanı'nda önceki gün depremin ardından devrilen konteynerlerde çıkan yangını söndürmek için havadan ve karadan müdahale edildi.

beton-arasinda-umut-1123746-1.

***

DAYANIŞMA YAŞATIR

Belediyeler, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler başta olmak üzere deprem bölgesine arama-kurtarma desteği ve erzak yardımı için ülkenin dört bir yanında seferberlik başlatıldı. İBB’den yapılan açıklamaya göre, Hatay’da ‘İBB Yönetim Merkezi’ ve internet bağlantı noktaları kuruldu. Yatakhane şekline dönüşen 6 bin kişilik yemek TIR’ı, 15 bin ekmek üretebilen mobil büfe bölgeye gönderildi. İstanbullular tarafından Halk Ekmek’e yapılan ekmek bağışları da deprem bölgesine ulaştırılmak üzere yol çıkarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de afet bölgesine başlattığı destek çalışmaları büyüyor. 100 bin öğünlük sıcak yemek üretecek mobil mutfak bölgede üretime başladı. Önceki gün başlatılan Umut Hareketi de yurttaşların desteğiyle büyüyor. Deprem bölgesine ulaştırılmak üzere 11 tır, iki uçak ve bir gemiyle toplamda 42 bin 830 battaniye, 2 bin 532 elektrikli ısıtıcı, 250 kömür sobası, 2 bin paket bebek bezi gibi temel ve acil ihtiyaçlar gönderildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) de depremin ardından tüm imkânlarını seferber ederek, arama-kurtarma ve yardım ekiplerini bölgeye sevk etti. Başkentlilerin yardım malzemeleri Başkent 153 aracılığı ile evden de alınmaya devam ediyor. Ayrıca, ABB’nin sosyal medya hesaplarından yapılan çağrıda deprem bölgesinde bolca konserve gıda ve suya ihtiyaç olduğu duyuruldu.

Ücretsiz uçak bileti

Pegasus ve THY, deprem bölgelerinden yapılan uçuşları ücretsiz hale getirdi. Pegasustan yapılan açıklamada Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Antep ve Urfa meydanlarından çıkışlı planlanan tüm yurtiçi aktarmasız uçuşların 12 Şubat 2023 tarihi de dahil olacak şekilde ücretsiz olduğu bildirildi. Açıklamada "Deprem bölgelerine destek verebilmek amacıyla AFAD ve yetkili makamların yardım ekipleri ve ihtiyaç duyulan malzemelerin bölgeye ulaştırılması ve depremden etkilenen vatandaşlarımızın tahliyesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" denildi.

Arama kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen binlerce yardım gönüllüsü, İstanbul Havalimanı'na akın etti.Arama kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen binlerce yardım gönüllüsü, İstanbul Havalimanı'na akın etti.

Madenciler yetişti

Bağımsız Maden İş'te örgütlü maden işçileri deprem bölgesine ulaştı. Yapılan açıklamada "Bu çağrıya binlerce maden işçisi yüksek bir gönüllülükle yaklaşmakta. Daha fazla organize bir durum gerekli. Madencilerin bu gönüllülüğüne, çabasına sağduyu ile yaklaşan maden şirketlerine de teşekkür ederiz" denildi.

Her eve bir aile

SOL Parti, depremden etkilenen 10 ildeki yurttaşları misafir edebilecek gönüllülere "Her eve bir aile! Dayanışma ailesi olalım" çağrısında bulundu. Deprem bölgesine giden partililer toplanan yardımları depremzedelere ulaştırdı. Parti, tarafından yapılan çağrıda, şu ifadelere yer verildi:

"Deprem bölgesinden çıkmak isteyen ancak barınma imkanı olmayan yurttaşlar için dayanışmaya çağırıyoruz. Dayanışma ailesi olalım. Depremden etkilenen, kalacak yere ihtiyacı olan yurttaşlar ve misafir edebilecek gönüllüler 0545 582 52 33 numarasından bize ulaşın."

***

Fahiş fiyat artışı iddiasına denetim

Ticaret Bakanlığı deprem sırasında acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş fiyat artışı yapıldığı iddialarına yönelik olarak ülke genelinde denetimler başlatıldığını duyurdu.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, acil ihtiyaçlarının karşılanması için herkesin canla başla çalıştığı belirtilerek, "Acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş fiyat artışı yapıldığı iddialarına yönelik olarak bakanlığımızca ülke genelinde denetimler başlatılmıştır" denildi.

Hasar, akaryakıt sorunu yarattı

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Murat Bilgin ikmal konusunda sıkıntı olduğunu, yollarda oluşan hasar ve trafik yüzünden sorunlar yaşandığını söyledi. Bloomberg HT’ye konuşan Bilgin, yakında Batman rafinerisinin de bölgeye mazot konusunda yardımcı olacağını söyledi. Bilgin konuşmasında "Bazı istasyonlarda deprem hasarı olmuş durumda, bazılarında elektrik hatlarında kopukluk var" ifadelerini kullandı.

İletim hatlarında onarım başladı

BOTAŞ, toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından güvenli gaz akışı sağlanması amacıyla onarım çalışmalarının sürdürüldüğünü duyurdu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Oldukça zorlu hava ve arazi şartları altında tüm ekiplerimiz sahada olup, bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketleri ile koordineli olarak vatandaşlarımıza güvenli gaz akışı sağlanması amacıyla çalışmalarımız aralıksız sürdürülmektedir.”

Enerji ihtiyacına destek

Enerjisa Enerji, elektrik kesintileri yaşanan Toroslar EDAŞ şebekesindeki arıza tespit ve onarım çalışmalarına başlandığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, devreye alınan afet planı uyarınca destek ekiplerinin gerekli tüm araç ve çeşitli büyüklükteki jeneratörlerle Başkent EDAŞ ve Ayedaş'tan deprem bölgesine sevk edildiği aktarıldı. Bölgeye ulaşan ekiplerin sahadaki çalışmalarına başladığı, jeneratörlerin ise bölgedeki afet çalışmalarına destek olmak üzere aktif hale getirildiği bilgisi verildi.