Yıkılan Buca Cezaevi arazisinin yeni plan değişikliğinde park alanlarının büyük bölümü betona dönüştü. AKP’li yetkililer, ‘AVM yapılmayacak’ deseler de planlarda alan ‘Ticaret ve Konut Alanı’ olarak görülüyor.

Beton aşkı!
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

İzmir'de yıkılan Buca Cezaevi arazisine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı rekreasyon ve otopark alanı olarak düzenlenmesine yönelik plan çalışmalarını askıya çıkarttı. Bakanlığın çıkardığı planlar tartışmalara neden oldu. Cezaevi yerine bir süredir alana AVM yapılacağı iddia edilmesine karşı bölgede yaşayan yurttaşların yeşil alan talebi ise karşılıksız kaldı. Yeni planlarda, park alanlarının büyük bölümünün betona dönüştüğü görüldü.

Öte yandan yeni planlar alana AVM yapılacak iddiasını da doğrular nitelikte. Her ne kadar AKP’li yetkililer, ‘AVM yapılmayacak’ deseler de hazırlanan yeni planlar alanın ‘Ticaret ve Konut Alanı’ olarak düzenlendiği görüldü.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi planlara itiraz etti. Onaylanan plan değişikliğine bütün İzmirlilerin itiraz etmesi için örnek itiraz dilekçesi yayınlayan oda, şu açıklamalarda bulundu: “Bu düzenleme ile alanın, Buca ilçesinde ihtiyaç duyulan yeşil ve sosyal - kültürel alanlar için ayrılması talepleri göz ardı edilmiştir. Ayrıca, mülkiyetin çok büyük bir bölümünün kamunun elinde olduğu bir alanda, kamusal kullanımların dışında kararlar verilmesi, taşınmazların özelleştirilmesi anlamına gelecektir. Bunun, bölgeye nüfus ve inşaat yoğunluğu getiren bir plan ile yapılıyor olması, durumu daha da vahim hale getiriyor. Bu yanlış durdurulmalıdır ve tüm İzmir halkının sorumluluğudur. Tüm halkımızı, ekte sunduğumuz itiraz dilekçesini sahiplenmeye, İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılan imar planı değişikliklerine 8 Kasım 2022 tarihine kadar itiraz etmeye davet ediyoruz.”

BUCA’NIN BETONA DEĞİL YEŞİLE İHTİYACI VAR

’nın hazırladığı plan değişikliğiyle park alanlarının büyük bölümünün betona dönüştürüldüğünü belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Mevcut planlardaki yeşil alan miktarının azaltılarak inşaata alan ayrılmaya çalışıldığını görüyoruz. Oysa İzmir’in en büyük ilçesi Buca’nın betona değil, yeşile ihtiyacı var. Alanın rekreasyon ve otopark alanı olarak düzenlenmesine yönelik plan çalışmalarına başladık” dedi. İzmir Büyükşehir Meclisi ekim ayı ilk birleşiminde Buca Cezaevi arazisinin nazım imar planları konuşulmak üzere oy çokluğuyla İmar Komisyonuna havale edildi.

Öte yandan cezaevinden kalan arazinin yeşil alana çevrilmesi için mücadele eden sivil toplum örgütleri yaptıkları çeşitli eylemlerle “Buca’ya AVM istemiyoruz” diyerek tepkisini dile getirmiş, dev alanın kamu yararına açılması için çağrı yapmıştı. Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu çatısı altında buluşan yurttaşlar, konuyla ilgili başlattıkları kampanya dâhilinde imzalar toplamış ve sokaklarda bildiri dağıtmışlardı.

PARK KÜÇÜLDÜ TİCARET ALANI BÜYÜDÜ

20 Ekim 2003’te Büyükşehir Belediyesi’nin onayladığı ve hâlâ yürürlükte bulunan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı’nda ise söz konusu alanın 24 bin 580 metrekarelik kısmı ticaret veya konut alanı, 7 bin 650 metrekarelik kısmı eğitim tesis alanı, 20 bin 600 metrekarelik kısmı park alanı, 6 bin metrekarelik kısmı otopark alanı olarak işaretlendi. 9 Ağustos 2021’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlatılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği teklifi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletildi. Büyükşehir, kurum görüşünde mevcut uygulama planında yaklaşık 40 bin metrekare olan inşaat alanının 70 bin metrekareye çıkarıldığına, eğitim alanının 7 bin 650 metrekareden 4 bin 500 metrekareye, yaklaşık 20 bin 600 metrekare olan park alanının da 7 bin 400 metrekareye düşürüldüğüne, 6 bin metrekare otopark alanının ise tamamen kaldırıldığına yer vererek yeni bir düzenleme talep etmişti. Gelinen noktada bakanlıkça ilgili planlarda kamusal alanı artıran herhangi bir çalışma yapılmaması dikkat çekti.