Beton kafalılar

İsmail ARI

AKP’li Arnavutköy Belediyesi, korunması gereken ve endemik bitki türlerinin yer aldığı Karaburun Kumsalı’na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tüm itirazlarına rağmen beton döküyor.



İBB, Arnavutköy’deki Karaburun Sahili ve kumsalına dair özel çalışma yaptı. Kumsala özgü bitki türlerinin de yer aldığı alanın korunması için projeler hazırlandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da korunması için talimat verdiği kumsal için hazırlanan projeler, Kanal İstanbul projesinin rezerv alanında kaldığı gerekçesiyle Arnavutköy Kaymakamlığı, jandarma ekipleri ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından engellendi.

İmar planlarında “Özel korunması gereken alan” notunun da yer aldığı belirtilen kumsal Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından AKP’li Arnavutköy Belediyesi’ne tahsis edildi. AKP’li belediye de kumsala beton dökerek ticari alanlar inşa etmeye başladı. Arnavutköy Belediyesi’nin kumsala beton döktüğü projeye karşı açılan davada, mahkeme yapılan projeyi hukuka uygun bulmadı. Ancak buna rağmen belediye çalışmalara devam ederek çevreyi katletmeyi sürdürüyor.


Beton dökülen kumsala dair çalışmalar yapan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Geçtiğimiz yıl o kıyıda yeni bir endemik bitki tespit edildi. Bu bitki sadece bölgede bulunuyor. Bu çalışma kumul ekosistemine çok büyük zarar veriyor. Bu alanlar, kumullar zaten insan basısı altında tahribat görüyordu. Ancak şimdi bu yapılaşma ile daha fazla zarar görme riskiyle karşı karşıya” diye konuştu.