Beton yatak oldu, baretler yastık

EMEK SERVİSİ

15 yıldır alacakları tazminatları için mücadele eden ve haklarını alabilmek için bir kez daha Ankara’ya yürüyüşe geçen ve Ankara girişinde polisler tarafından yolları kesilen Uyar Maden işçilerinin bekleyişleri devam ediyor.

Geceyi yine benzinlikte geçiren işçiler "Beton yatak, baret yastık oldu" diyerek isyan etti. Ankara girişinde açıklama yapan işçiler, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatarak “12 Ekim 2020’de başladığımız eylemlerimizde tüm çabalarımız sonucunca bu noktaya geldik. Bize defalarca söz verildi fakat sözlerinin arkasında durmadılar. Bugün son kez ayaklarına gidiyoruz. Artık 888 işçinin hakkı verilsin” diye konuştu. İşçilerin tazminatlarını alabilmeleri için 2012 tarihli torba yasaya iş cinayetlerinin ve iş kazalarının dâhil edilmesi gerektiğini belirten Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin, “İş cinayetleri ve iş kazaları eklenmeden torba yasa kabul edilirse arkadaşlarımız yine mağdur olacak. Bu eklemeler olmadan biz bu yasayı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

GÖREVİNİZİ YAPMIYORSUNUZ

Gerçekleştirilen basın açıklamasında söz alan Ali Faik Inter, artık oyalanmak istemediklerini belirterek “Ben 2002 yılında kaybettiğim babamın hakkını arıyorum. Biz buradan tüm siyasilere, tüm kamuoyuna sesleniyoruz. Madencilere yaptığınız zulüm bitsin. Oyalanmaya tahammülümüz kalmadı. 2015’ten beri Ankara’ya 16 defa geldik” ifadelerini kullandı. Tazminatlarını alabilmeleri için gerekli hamlelerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Inter şunları söyledi: “Bu, biz işçilerin değil, devletin görevidir. Siz görevinizi yapmıyorsunuz. Kamuoyu, Soma, Soma madencileri, Ermenek’te ölen 18 madencinin ailesi mağduriyetin sorumlusunun sizler olduğunu biliyor. Bunun hesabını sormak için mücadele ediyor. Bizim karşımıza polislerle yürüyorsunuz. Polisler tarafından terörist, provokatör ilan ediliyoruz. Bizler ne provokatörüz, ne siyasetçiyiz. Bizler haklarını isteyen maden işçileriyiz.”

İşçiler önceki gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı ile görüştü. Görüşmede Kalaycı, yasa taslağının bakanlıktan çıktığını ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a iletildiğini söyledi. Dün ise MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’la görüşen 5 kişilik heyet iki gündür Elitaş ile görüşmeyi bekliyor.