Betonstar işçileri mücadelenin birinci ayında: Direnişi öğrendik
Betonstar fabrikasında sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işten çıkarılan 45 işçi, direnişin birinci ayını tamamladı. İşçiler bu süreçte dostluğu, arkadaşlığı ve en önemlisi mücadeleyi öğrendiklerini söylüyor.
Aycan KARADAĞ
İzmir Torbalı’da faaliyet gösteren Betonstar fabrikasında 45 işçi, Birleşik Metal İş Sendikası’na üye olduğu için işten atılmalarına karşı direnişlerinde birinci ayı tamamladı. İşçiler bu sürede, fabrika önünde kurdukları direniş çadırında nöbet tutuyor. BirGün olarak işçilerle gösterdikleri direnişi konuştuk.
İlk olarak konuştuğumuz işçi 45 yaşındaki Aydın Akgün. Yaklaşık 10 yıldır operatör olarak çalışan Akgün, “Fabrika içinde sosyal yönden hiçbir hak yoktu. Bayramlarda 250 TL gibi komik bir rakamla alışveriş parası veriyorlardı. Bizi kuru maaşa tamah ettirmeye çalışıyorlardı. Sendikalaşma süreci başlamadan önce biz şikâyet ettik. Bu haklar az diyerek ama bir çözüm olmadı. Daha sonra biz haklarımızı aramak için daha kalabalık bir grup insan kaynaklarıyla toplantı yaptık. Fakat insan kaynakları, ‘bu parayı veremeyiz’ diyerek bizi geri gönderdi. Maaşını tam alamayan arkadaşlarımız da vardı. Biz daha sonra fabrika içi gösterilen bu kötü muamele karşısında sendikalaşmak istedik. Yaptığımız iş gerçekten çok ağır bir iş, çok az karşılığını alsak bile biz zamanında üretimde rekor bir kırdık ama sadece şefler ikramiye aldı. İşçilere hiçbir yardım edilmedi. Biz sendikalaştıktan sonra, örgütlendikten sonra müdürler ve şefler gelip istifa etmemizi istemeye başladılar. Bir araya geldikten sonra bizden korktular ve tek tek görüşerek ikna etmek istediler. Bizim kararlı olduğumuzu görünce de işten çıkardılar” diye konuştu.
Akgün, “Örgütlendik diye işveren bizi işten çıkardı” dedi ve ekledi: “İşveren farklı bahaneler üretiyor ama sendikal mücadelemiz yüzünden olduğunu yaptığı hareketlerden görebiliyoruz. Biz de bunun sonunda 1 aydır hak mücadelesi için direnişteyiz. Her gün fabrika önünde direnişimizi sürdürüyoruz. İşveren direnişi kırma girişimleri devam ediyor ama biz sonuna kadar bu işi devam ettirmek istiyoruz.” dedi.
HAKKIMIZI İSTİYORUZ
Direnişte dayanışmayı öğrendiklerini söyleyen Akgün, şunları dile getirdi: “Direnişimizde sendikamız bizlere destek sundu. Onun dışında direnişi sürdüren arkadaşlar olarak birbirimize destek vermeye çalışıyoruz ve aramızda yardımlaşma sürüyor. Bu direnişte; dostluğu, arkadaşlığı, kardeşliği ve en önemlisi mücadeleyi öğrendik. Bizlere bu süreçte her yerden büyük destek var. Bu da bizi daha da motive ediyor. Biz hakkımızı istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz.”
8 yıldır fabrikada montaj kaynakçı olarak çalışan işçilerden 39 yaşındaki Özcan Sözer de, “Hakkımızı arıyoruz diye işten çıkartıldık. İşveren ise bizlere farklı bahaneler sundu. Bana, ‘küçülmeye gidiyoruz’ denildi ama. Beni işten çıkardıktan sonra fabrika iş başvurusu açtı. Sendikal faaliyetlerden dolayı işten attıkları apaçık belli bu durumda. Biz de bundan dolayı direnişe başladık. Çünkü haksız yere işten çıkartma yapıldı. Sendikalı olmak suç değil. İşçiler istediği sendikalı olur. Biz Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlendik. İşveren buna karışamaz” diye konuştu.
Sözer, “Mücadelemiz sürecek” dedi ekledi: “Direnişimiz haklı bir mücadele. Betonstar Fabrikası’na sendikamız girecek. Bizlerde işe geri döneceğiz. İşverenin direnişimizi kırmak için yaptığı mücadele nafile. Bizler inanıyoruz. Soğuk-sıcak demeden direnişimizi sürdürdük ve sürdürmeye devam edeceğiz.”
Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek de, “Şu anda arabulucu süreçlerinin de sonlarına doğru geliyoruz. Direnişimiz sürüyor. Mücadele ile ilgili konfederasyonumuz ve genel merkezimiz gerekli girişimleri yaptı. Avrupa Metal Sendikaları Federasyonu’yla şirketin iş yapmış olduğu firmalara ülkelere yazılar yazıldı” dedi.
MÜZAKERE EDELİM
Çeltek şu ifadeleri kullandı: “Biz yetki süreci bitmeden, bakanlıktan yetkimizi almadan toplu sözleşme teklifi hazırlayamıyoruz. Talebimiz işçilerin anayasal ve demokratik haklarının tanınması, çıkarılan tüm arkadaşlarımızın işe alınması ve fabrika da karşılıklı iyi niyet ve anlayışla toplu sözleşme görüşmesinin müzakeresinin olması. Fabrikanın da bir sıkıntısı, problemi varsa oturalım çözelim. Şu anda çok nitelikli elemanlarını işten çıkardılar. Bundan kaynaklı sağlıklı üretim de olmuyor… Biz hiçbir fabrikanın batmasını, zora girmesini istemeyiz. Yeter ki üyelerimizin sosyal, idari ve demokratik hakları tanınsın. Bunlarla ilgili de endüstriyel ilişkilerde olması gerektiği gibi oturalım müzakere edelim” ifadelerini kullandı.