Beyaz eşya satışlarında daralma devam ediyor

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), Ocak-Eylül 2019 verilerini ve sektörle ilgili son gelişmeleri düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı. TÜRKBESD verilerine göre iç satışlarda daralma eğilimi 2019 yılının ilk 9 ayında da sürdü. 6 ana ürün grubunda adet bazında satışlar bir önceki yıl aynı dönemine göre yüzde 10 daralarak 5,3 milyon adete geriledi. Eylül’de beyaz eşya satışları bir önceki yıl Eylül ayına kıyasla yüzde 7 artış gösterdi.

Eylül ayında ihracat yüzde 2 oranında düşüşle 2,2 milyon adete geriledi. Ocak-Eylül döneminde ihracat yüzde 1 artışla 15,9 milyon adet oldu. İlk 9 aylık dönemde iç piyasaya satış ve ihracat yüzde 2 düşüşle 21.2 milyon adede geriledi. Eylül ayında üretim yüzde 3 düşüşle 2,7 milyon adet oldu.

Basın toplantısında konuşan TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Sektörümüz iç pazardaki daralmaya karşına yüzde 75 oranındaki güçlü ihracatı sayesinde üretim kapasitesini koruyor istihdam için direniyor. Ancak uluslararası rekabet gücümüzü koruyabilmek için üretim ve Ar-Ge teşvikleri, vergi muafiyetleri gibi bazı düzenlemelere ihtiyaç var” dedi.

Dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dinçer, beyaz eşya sanayi üretiminin ekonomik dalgalanmalardan dayanıklı tüketim grubunun geneli kadar etkilenmediğine dikkat çekerek ihracatın önemini vurguladı.