Beyaz Saray'dan ABD Başkanı Trump'ın "Maduro ile görüşmeyi değerlendirebilirim" sözlerine ilişkin yapılan açıklamada, "Trump yönetimi, Geçici Devlet Başkanı Guaido'ya verdiği sarsılmaz desteğini sürdürmektedir" denildi

Beyaz Saray: Trump yönetiminin Guiado'ya desteği devam ediyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Venezuela'da kendini Geçici Devlet Başkanı ilan eden Juan Guiado'yu desteklemeye devam ettiklerini duyurdu.

Trump'ın önceki gün Axios adlı internet sitesine verdiği röportajda, Guaido hakkındaki "Onunla da olur, onsuz da" ve "Maduro ile görüşmeyi değerlendirebilirim" sözlerinin ardından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden açıklama geldi.

ABD'nin, Venezuela halkının "özgürlük, temel insan hakları ve demokrasinin yeniden tesisi" için verdiği mücadeleyi desteklediği kaydedilen açıklamada, "Trump yönetimi, Geçici Devlet Başkanı Guaido'ya verdiği sarsılmaz desteğini sürdürmektedir" ifadesine yer verildi.

Trump'ın daha önce Maduro ile görüşmeyi çeşitli nedenlerle reddettiğine işaret edilen açıklamada, Trump'ın dün sabah Twitter'dan yaptığı, "Maduro ile sadece bir şeyi konuşmak için görüşürüm: İktidardan barışçıl bir şekilde ayrılması" açıklaması aktarıldı.

beyaz-saray-trump-yonetiminin-guiado-ya-destegi-devam-ediyor-747610-1.

TRUMP: MADURO İLE GÖRÜŞMELERE KARŞI DEĞİLİM

Trump, pazar günkü Axios röportajında, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın desteğiyle Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'ya herhangi bir bağlılığının olmadığını dile getirerek, "Onunla da olur onsuz da ama Venezuela'da yaşananlara son derece karşıyım" ifadelerini kullanmıştı.

Maduro ile muhtemel bir görüşmeye nasıl baktığının sorulması üzerine Trump, "Maduro görüşmeyi istiyor ve ben de görüşmelere karşı değilim. Çok az görüşme teklifini reddettim. Bunu değerlendirebilirim" demişti.

MADURO: SAYGI ÇERÇEVESİNDE GÖRÜŞMEYE HAZIRIM

beyaz-saray-trump-yonetiminin-guiado-ya-destegi-devam-ediyor-747602-1.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ise, Venezuela Haber Ajansı'na (AVN) yaptığı açıklamada, Trump'la görüşmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Trump'ın kendisiyle görüşebileceği açıklamalarının hatırlatılması üzerine Maduro, eski ABD Devlet Başkanı Yardımcısı Joe Biden ile 2015'teki görüşmesini hatırlatarak "Benim cevabım, Biden ile saygılı bir şekilde uzunca nasıl görüştüysem, gerektiği takdirde Başkan Donald Trump'la da saygı çerçevesinde görüşmeye hazırım. Tıpkı Biden ile görüştüğüm gibi Trump'la görüşebilirim" ifadelerini kullanmıştı.

ABD DESTEKLİ DARBE GİRİŞİMİ ENGELLENMİŞTİ

Venezuela’da ABD yanlısı Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, 23 Ocak 2019'da kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan etmişti. ABD dahil 50’den fazla ülke Guaido'yu tanımıştı. Nicolas Maduro ise Guaido’yu ‘ABD destekli kukla’ olarak tanımlamıştı. Guaido 30 Nisan 2019'da darbe çağrısında bulunmuş ve Başkent Caracas’taki La Carlota hava kuvvetleri üssünün yakınlarında Twitter üzerinden yayımladığı video ile açıklama yapmıştı. Guaido’nun çevresinde 70 kadar askerin ve 2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanan Leopoldo Lopez de bulunduğu görülmüştü. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise silahlı kuvvetlerin Devlet Başkanı Maduro’nun yanında olduğunu söylemişti. Halk, darbe girişimini protesto etmek için devlet başkanlığı sarayının bulunduğu Miraflores’e doğru harekete geçmişti. ABD güdümlü darbe girişimi püskürtüldü.

beyaz-saray-trump-yonetiminin-guiado-ya-destegi-devam-ediyor-747609-1.

Venezuela'da 3 Mayıs'ta güvenlik güçleri, ülkeye deniz yoluyla girmeye çalışanlara karşı operasyon başlatmış, 8 kişi öldürülmüştü.

Maduro, yakalanan kişilerin ABD ve Kolombiya hükümetlerince desteklendiğini, Guaido ile ilişkisi olduğunu söylemiş ve düzenlediği basın toplantısında, yakalanan kişilerin operasyon planını düzenlediğini ifade ettiği Silvercorp CEO'su Jordan Goudreau ile Guaido'nun imzaladığını belirttiği anlaşmayı göstermişti.

Yakalananlar arasındaki 2 ABD'li eski asker de sorgu sırasında aynı belgeyi göstermiş, Kolombiya'da bazı birlikleri eğitip Venezuela'da darbe girişimini desteklemek için geldiklerini söylemişti.

Çok sayıda askeri teçhizat ve ağır silahın ele geçirildiği operasyonlarda Venezuela'da Ocak 2018'de Guaido öncülüğündeki askeri kalkışmada yer alan ve sonradan kaçan eski Bolivarcı Ulusal Muhafız Birliği mensubu Antonio Seqea da yakalanmıştı.

ABD'li askerler sorguda Venezuela'ya girme konusunda kendilerine Sequea'nın yardım ettiğini söylemişti.

Venezuela Devlet Başkanı, ülkesine yönelik darbe planlarının, mart ayında, Kolombiya'dan Venezuela'ya silahlı eylem yapılması için silah gönderdiğini açıklayan eski Tümgeneral Cliver Alcala ile başladığını ifade etmişti.

ABD ve Kolombiya'nın ülkesinde yapılmak istenen silahlı eylemleri desteklediğini belirten Maduro'nun, son saldırı girişimlerinin başlangıcı olarak nitelediği eski Tümgeneral Alcala ise mart ayının sonlarında Kolombiya'da katıldığı bir radyo programında silahlı eylem yapılması amacıyla Guaido ile anlaşarak ülkeye silah gönderdiğini duyurmuştu.