HDP’nin İstanbul mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, AKP’nin Yenikapı mitingine faili meçhul cinayetlerle anılan eski Başbakan Çiller’in gelmesini, ‘makam araçları da beyaz Toros olur’ sözüyle eleştirdi

‘Beyaz Toros’ ittifakı kurdular

HDP seçim çalışmaları kapsamında İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı’nda büyük bir miting gerçekleştirdi. Mitingde konuşan siyasetçi Ahmet Türk, Suruç saldırısının açığa çıkarılması için iktidara çağrı yaparken, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Cumhur İttifakı’nın müttefikleri arasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 1990’ların faizi meçhul süreçlerinin kilit isimleri Tansu Çiller ile Mehmet Ağar’ın bulunduğunu ifade ederek, “24 Haziran’da tüm bu zihniyeti Çiller’i, Ağar’ı hepsini kayyumlarla beraber faşizm çöplüğüne süpürüp atacağız” dedi.

Miting halay ve zılgıtlarla başlarken, alandan sık sık “Selocan’a özgürlük, oylar HDP’ye”, “HDP umuttur, umut dimdik ayakta”, “Jin, jiyan, azadî”, “Zindanlar boşalsın, Selo dışarı çıksın”, “Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek” sloganları yükseldi. Alana giren yurttaşların HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın maskelerini taktığı görüldü.

Mafya iktidarının sonu geldi
Mitingde ilk olarak milletvekili adayları söz aldı. HDP İstanbul milletvekili adayı Zeynel Özen, HDP’nin barajı geçememesinin sadece HDP’nin sorunu olmadığını, tüm kesimlerin sorunu olduğunu söyledi. Bir diğer aday Ahmet Şık ise, “Beni davalarımda hiç yalnız bırakmadınız. Şimdi çıktığım yolda da beni yalnız bırakmayacağınıza inanıyorum. 24 Haziran’da bir seçim yapacağız. Karşımızdaki Türkiye’nin üzerine çöreklenmiş bir çete, bir kötülük örgütü. Bu mafya iktidarının sonu geldi. Vakit tamam” dedi.

‘Suruç saldırısı araştırılsın’
Adayların konuşmalarının ardından söz alan kürt siyasi hareketin önemli isimlerinden Ahmet Türk ise Suruç saldırısını gündeme getirdiği konuşmasında, Bir iftira kampanyası ile bu seçimleri götürmeye çalışıyorlar. Çok yakın süreçte yaşadığımız bir Suruç olayı var. Tüm Türkiye biliyor. Var olan baskılar karşısında halk tepkisini ortaya koydu. Bunlar hastanede insanları infaz ettiler. Bu ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı adlarını bile ağzına almadı. Buradan çağrı yapıyoruz. Sivil toplum örgütlerin, insan hakları kurumları gönderin oraya. Ama korkuyorlar. Artık halkların gözünde hiçbir değerleri yoktur. Zaman çok kısıtlıdır. 24 Haziran’da kardeşim, yoldaşım Demirtaş’ı aramızda göreceğiz. İnançlarından, kimliklerinden dolayı tutsak olanların özgürlüğünü sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Beyaz Toros’ları unutmadık
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise, İktidarı kast ederek, “Diyarbakır’da Kürt kardeşim derler, Ankara’da kurt olurlar. Bu kurt akıllıların İstanbul mitingine Tansu Çiller gelmiş. Niye geldin demişler, “milli şuur” demiş. Milisini biliyoruz da şuur nerede? 90’ları, faili meçhulleri, beyaz Torosları unutmadık. Bu mudur şuur! Bunların kabinesinde Bahçeli, Çiller, Ağar olacak. Onlara da makam arabası olarak beyaz Toros verirler artık. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. 24 Haziran’da tüm bu zihniyeti Çiller’i, Ağar’ı hepsini kayyumlarla beraber faşizm çöplüğüne süpürüp atacağız” dedi.
Öte yandan HDP dün Kocaeli’nde bir miting düzenledi.

***

Demirtaş TRT’de konuştu

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, TRT Haber’de propaganda yayında konuştu. “20 ay değil 20 yıl verseler bile boyun eğmeyeceğim. Bizim farkımız budur işte. Tek adam değil çok insanız. Bizi idamla tehdit edenlere boyun eğmeyeceğiz” diyen Demirtaş’ın konuşmasından dikkat çeken bölümler şöyle:

»Bu kadar çok insan bir tek adamdan korkacak değiliz. Zarfın içine korkuyu değil, geleceğe dair umudunuzu atın.

»Bugünlerde yaşadıklarımız tek adam rejiminin fragmanıdır. Filmin asıl korkunç kısmı başlamadı bile. Tek adam rejimine karşı kararı 24 Haziran’da siz vereceksiniz.

»Tercihinizi Erdoğan’dan yana kullanmanız halinde ülkenin kaderi tek kişinin dudakları arasında olacak.

»Mutlaka sandığa gidin, oyunuzu kullanın ve sandığa sahip çıkın.

»Bu siyasi karikatürlere halkın gücünü göstermek hiç güç değil. Kendilerini dünya lideri sanan bu üçüncü sınıf kasaba politikacılarına boylarının ölçüsünü gösterin.

»Barış için, demokrasi ve özgürlükler için burada sizler için direnmeye devam edeceğim. Kürdüz, Türküz, Kadınız, Erkeğiz, Aleviyiz, Sünniyiz ama ilk önce insanız.