HDP Van Milletvekili Sarısaç, plakasız bir aracın HDP PM Üyesi Durdu’yu zorla götürdüğü bilgisini paylaştı. Çok sayıda siyasetçi duruma tepki gösterirken, HDP “Tansu Çiller’e, Mehmet Ağar’a, o dönemin tetikçilerine bel bağlayanlar bir kez daha kaybedeceklerdir” dedi

‘Beyaz Toros’lara bel bağlayanlar kaybedecek’

BirGün ANKARA

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, memleketinde plakasız bir araç tarafından takip edildiğini bildirerek, kendisini takip edenlerin görüntülerini paylaştı. Araçtakilerin kimliğini görmek isteyen Sarısaç, hakarete uğradığını ifade ederken görüntülerinin alındığını fark eden ve kolluk birimi olduğu iddia edilen kişiler, yüzlerini kapatarak olay yerinden uzaklaştı. Sarısaç, bu kişilerin daha sonra araçlarının önünü keserek HDP Parti Meclisi Üyesi Yunus Durdu’yu zorla götürdüklerini ifade etti.

Görüntüleri sosyal paylaşım ağı üzerinden paylaşan Sarısaç, “Bir kaç gündür beni takip eden plakasız bir araç bugün de oturduğum sitenin bahçesinde bekliyordu. Kim olduklarını sordum, hakaretle karşılık verdiler, sonrasında da aracımın önünü kesip PM üyemiz Yunus Durdu’yu zorla araçtan aldılar. Şimdi de aynı kişiler evimin önünde dolaşıyorlar” dedi.

Sarısaç’ın paylaştığı görüntüye çok sayıda siyasetçi de tepki gösterdi. CHP Parti Meclisi üyesi ve eski milletvekili Eren Erdem, “Bu hareket bir HDP’li vekile yapıldığı diye susmak mı? Elbette hayır. Bu muameleyi gören kişi bir ‘milletvekilidir, seçilmiştir, halk tarafından onaylanmıştır.’ Eğer HDP’li diye susarsan, yarın sana da yapılır. Keza öyle olmadı mı? HDP’li tutuklanınca sustun ve herkes tutuklandı” dedi.

Eski CHP Milletvekili, gazeteci Barış Yarkadaş da duruma tepki gösterenler arasında yer aldı. Yarkadaş, “Beyaz Toroslar geri döndü. Yasadışı bu muamele HDP’li vekile yapıldığı için susmaya devam mı?” diye sordu.

EMNİYET AÇIKLAMA YAPMALI

Olayları yorumlayan HDP Van Milletvekili Tayip Temel ise Van Emniyet Müdürlüğü’nü göreve davet etti. Temel, “Görüntülerde gördüğümüz Beyaz Toroslar’la işlenen karartılmış yüzlerce kaçırma ve cinayetlerin başka bir yöntemi. Kaçırdıkları PM üyemiz Yunus Durdu’dan henüz bir haber de yok. Konuyla ilgili Van Emniyet Müdürlüğü derhal açıklama yapmalı ve plakasız araçlara ilişkin izahat yapmalıdır” dedi.

HDP MYK’DEN AÇIKLAMA

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da yaşanan bu gelişmelerin ardından bir açıklama yayımladı. Sarısaç ve Durdu’nun yaşadıklarının “kabul edilemez” olduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Son birkaç gündür Van Milletvekilimiz Murat Sarısaç, plakasız bir araçla ve şüpheli şahıslar tarafından açık bir şekilde takip edilmektedir. Milletvekilimiz dün öğlen saatlerinde oturduğu sitenin bahçesinde bekleyen plakasız aracı görüntüyle kayıt altına almış ve şahıslara kim olduklarını, ne amaçla kendisini takip ettikleri sormuştur. Önce yüzlerini gizleyen ve panikleyen şahıslar, bir süre sonra aldıkları talimatla, korsanvari bir şekilde vekilimizin aracının önünü keserek Parti Meclisi üyemiz Yunus Durdu’yu kaçırmıştır. Bu yöntemlerin tümü, 90’lı yılların o karanlık dönemine ait olan ve faili meçhul cinayetlere davetiye çıkaran yöntemlerdir. 90’lı yılların derin devlet aktörleri ile suç ortaklığı yapan ve Kürt halkını yeniden Beyaz Toroslarla tehdit eden AKP iktidarı, bu yöntemlerle gözdağı vermeye çalışmaktadır. Demokrasi, barış, adalet ve özgürlük mücadelesi yürüten hiçbir kişi, iktidarın bu kirli ve karanlık tehditlerine boyun eğmeyecektir. Bu karanlık planları tek tek teşhir etmeye devam edeceğiz. Tansu Çiller’e, Mehmet Ağar’a, o dönemin tetikçilerine ve onların yöntemlerine bel bağlayanlar bir kez daha kaybedeceklerdir. Parti olarak bu kararı alanlar ve uygulayanlar hakkında hukuki işlemleri de başlatmış bulunuyoruz. Bu suçu işleyenler, bugün değilse bile yarın bunun hesabını hukuk önünde verecektir.”