Çeşitli mesleklere mensup “HAYIRbeyazyaka” platformu, geçen cumartesi günü (18 Şubat 2017) bir toplantı düzenledi. “Hayırlı bir iş için buluşuyoruz” sloganı ile düzenlenen toplantı, İstanbulKaraköy’deki Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nde yapıldı.
Mimar, mühendis, eğitimci, bankacı, bilgisayar yazılımcısı, araştırmacı, reklamcı gibi meslekleri bulunan 40’a yakın beyaz yakalı çalışan, üç saat süren bir toplantı yaptı. Forum tipinde yapılan toplantıda, bağlı bulundukları işyerlerinde çalışanların referandum sürecine nasıl baktıkları, “hayır” kampanyası ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılacağı konuları görüşüldü.

Kararsızları etkilemek
Toplantıda öne çıkan başlıklar özetle şöyle:

»Çalışanlar olarak günümüzün büyük bir bölümü işyerlerinde geçiyor. Referandum konusu artık işyerlerinde konuşuluyor. Genel olarak bir “hayır” potansiyeli var ancak önemli düzeyde bir kararsız kesim de mevcut.

»Hayır’ın belirleyici olmasında kararsızların ikna edilmesi önemli. Bu kesimle nasıl konuşulacak, işyerinde mi yoksa dışarıda mı görüşmek gerekir? Duruma göre davranılması önerildi.

»Bazı kalabalık işyerlerinde açıktan “hayır” konuşmaları yapılmıyor. İşten çıkarılma endişesi var. Özellikle orta düzeydeki yönetici kesim bu konulara pek yanaşmıyor.

»AKP’li patronların olduğu işyerlerinde, “Hayır çıkarsa işler kötüleşir, dolar daha da yükselir. O zaman işten çıkarmalar artar” şeklinde çalışanları tehdit eden bir hava oluşturulmaya çalışılıyor.

Saadet Partisi örneği
»Sarıyer’de bir halk pazarında yapılan referandum çalışmasında başörtülü bir kadın, kendisine verilen “hayır” bildirisine “PKK da hayır diyor, onun için evet diyeceğim” şeklinde bir yanıt vermiş. Bildiri dağıtan diğer kadın ise, “Ama Saadet Partisi de hayır diyor” deyince başörtülü kadın sessiz kalmış ve “hayır”ın gerekçelerini öğrenmeye çalışmış.

»Beşiktaş’ta bildiri dağıtımı sırasında türbanlı ve her haliyle AKP’li olduğu anlaşılan genç kadınlar ise, daha keskin bir tavırla hayır bildirisi dağıtanlara bakmaksızın yürüyüp gidiyorlar.

»Esenyurt’ta yapılan bir kadın günü toplantısında, hemen her şey konuşulmuş. Hoş bir sohbet ortamı olmuş. Ortadoğu’daki savaştan, ekonomik durumdan söz edilmiş. AKP’li kadınlar da bu durumdan etkilenmişler, “evet” i savunan bir pozisyona girmemişler.

»Bu arada CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın Hayır Beşiktaş platformuna, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la arasının bozulmaması için yer vermediği ifade edildi. Beşiktaş’taki “Hayırcılar” da, iskelede bulunan bir motorda ilk toplantılarını yapmışlar.

Hayır çıkarsa ne değişir?
»Yine 110 kişinin çalıştığı bir işyerinde genelde “Hayır” tavrının etkili olduğu belirtildi. Ancak bu durumu birçok kimse açıkça dillendirmiyor. Hayır çıksa ne olacak, ne değişecek gibi düşünceler de gündemde.

»7 Haziran 2015 seçimleri sonrası pek bir değişikliğin olmaması, hatta aksi yönde gelişmelerin olması bu tür düşüncelerde etkili oluyor. Bununla birlikte “Biz varız” demek için güçlü bir ‘hayır’ın çıkmasının da önemi üzerinde duruldu. Örgütlü olmanın her zaman işe yaradığı belirtildi.

»Hayır kampanyasının sadece referandumda değil, daha sonraki süreçte de güçlü bir harekete dönüşüp örneğin fazla mesaiye kalmaya da hayır gibi etkinliklere yol açabileceği görüşü savunuldu.

MHP’liler üzerinde çalışma
»MHP’ye oy verenlerin listesini alıp ev ev dolaşan bir gruptan söz edildi.

»Kemik “evet”lerle uğraşmaktan ziyade kararsızlara yönelmenin daha doğru olacağı görüşü ağırlık kazandı.
»Bileklere kurdele gibi semboller takarak “hayır”cıların birbirini tanıması ve kendini o ortamda güçlü olduğunu hissetmesi önerisi geldi.

»Niçin hayır demenin çok basit ve somut olarak anlatılması gereği üzerinde duruldu.

»Hayır beyazyaka için bir video hazırlanması ve seçmen arasında yüz yüze bir araştırma yapılması önerisi de kabul gördü.

BES’in ‘Hayır’a etkisi
»Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili bir kampanyaya AKP’lilerin bile olumlu baktığı ve sistemden çıkma hakkını kullanarak bir anlamda BES’e hayır dediği ifade edildi.

»Bu nedenle somut olgular üzerinden tek adam sisteminin çalışma yaşamında da yukarıdan talimatlarla olumsuzluklara yol açabileceği vurgusu yapıldı.

»Evet çıkması halinde AKP’nin her türlü şirketteki işe alımlara politik olarak müdahale edebileceği, yandaşların işe alınıp geri kalanın İşten çıkarılabileceği, kıdem tazminatının fona devri gibi çeşitli hak kayıplarının olabileceği görüşüne dikkat çekildi.

»Kutuplaşmanın ve düşmanlık yaratmanın aşılması halinde pozitif bir kampanya ile hayır tercihinin kazanacağının pek ala mümkün olacağı belirtildi.

»Umut veren bir hayır kampanyasının barışçıl yöntemlerle sürdürülmesi gereğine işaret edildi. Halen Hayır’ın pozitif, Evet’in ise negatif bir algı yarattığı kaydedildi.