Don Quichotte dergisinin düzenlediği “Genç Beyin Göçü” konulu Uluslararası Karikatür Yarışması’nın sonuçları açıklandı. 49 ülkeden 572 eserin yer aldığı yarışmanın büyük ödülü Kübalı Karikatürist Michel Moro Gomez’un oldu. Yarışmanın ödül töreni ve sergisi Aralık ayının başında İstanbul’da Maji Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek. Kesinleşmiş tarihi önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Beyin göçünü çizgileriyle anlattılar
Fotoğraf: Büyük Ödül-Michel Moro Gómez-Küba

Almanya’da yaklaşık 20 yıl önce yayın hayatına başlayan mizah dergisi Don Quichotte ve İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen ‘Genç Beyin Göçü’ konulu Uluslararası Karikatür Yarışması sonuçlandı.

İtalya’dan Arjantin’e çeşitli ülkelerden tanınmış çizerlerin jüri üyesi olarak destek verdiği yarışmaya 49 ülkeden 572 eser yer aldı.

Yarışmanın büyük ödülü, Küba’dan katılan Michel Moro Gomez kazandı. 18 sanatçı daha ödüllendirildiği yarışmanın ödül töreni önümüzdeki günlerde İstanbul’da yapılacak.

“GELİŞMİŞ ÜLKELER, GEREKLİ BEYİN GÜCÜNÜ AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN GİDERMEYE ÇALIŞIYOR”

Karikatür yarışmasının organizasyon komitesi yarışmanın konusunu neden ‘Genç Beyin Göçü’ seçtiklerini şöyle açıklıyor:

“Gelişmiş ülkeler, teknoloji, sanayi ve bilim alanındaki projeleri hayata geçirmek için gerekli olan beyin gücünü, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerden yaptıkları beyin göçüyle gidermeye çalışıyor. Neden başlığımızın başına ‘Genç‘ eklediğimize gelince; Yetenekli, konularında uzman ve yabancı dil bilen gençler daha çok tercih ediliyor. Tam bu noktada iki soru geliyor akla:

- Bu genç insanlar kendi ülkelerinde kalıp faydalı olmak ve bir gelecek kurmak yerine neden başka ülkeleri tercih ediyorlar?

- Beyin göçü alan ülkeler, neden kendi ülkelerinde bu eksikliği gidermeye çalışmıyor da dışarıdan göç alıyor?

Türkiye, ‘Genç Beyin Göçü‘ sorununda önde gelen ülkelerden biri. Sadece 2019 yılında 330 bini aşkın kişi yurtdışına göç etti. Göç edenlerden 50 bin kişi, 25-29 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor.“

YARIŞMAYA, 49 ÜLKEDEN 225 KARİKATÜRCÜ KATILDI

Organizasyon Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, yarışmaya 49 ülkeden, 225 karikatürcü toplam 572 karikatürle katıldı. Ön jüri tarafından belirlenen 100 finalist karikatür on gün süreyle sosyal medyada ve Don Quichotte’nin internet sitesinde sergilendi. Bu süreç içinde gelen benzer örneklerden dolayı bazı karikatürler yarışma dışı bırakılarak değerlendirme yapıldı.

Bernard Bouton (Fransa), Beysun Gökçin, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Tan Oral (Türkiye), Hayati Boyacıoğlu ve Erdoğan Karayel (Almanya), Hüseyin Çakmak (Kıbrıs), Ivailo Tsvetkov (Bulgaristan), Liu Qiang (Çin), Marilena Nardi (İtalya), Marlene Pohle (Arjantin) ve Silvano Mello’dan (Brezilya) oluşan uluslararası seçici kurul, dört gün süren değerlendirme sonucunda 18 karikatürist arasında paylaştırdı.

Değerlendirmede birbirlerine yakın puanlar alan ödüllü karikatüristler şöyle:

Büyük Ödül-Michel Moro Gómez-Küba

Onur Ödülü: Oleg Gutsol / Ukrayna

Özel ödüller:

 Don Quichotte Özel Ödülü: Julio Carrion Cueva / Peru

Maji Art Gallery Özel Ödülü: Elena Ospina / Kolombiya

İSTDD (İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği) Özel Ödülü: Iman Nouri Najafi / İran -

ATGB (Avrupa Türk Gazeteciler Birliği) Özel Ödülü: Darko Drljevic / Montenegro-Karadağ

ÇEV (Çağdaş Eğitim Vakfı) Özel Ödülü: Mehmet Karaman / İsviçre

Mansiyonlar:

Cival Einstein / Brezilya

Şener Tosun / Türkiye

Benjamin Aleali / İran

Toso Borkovic / Sırbistan

 Oğuzhan Çiftçi / Türkiye

- Mehmet Atamer / Türkiye

Marian Avramescu / Romanya

Alexander Dubovsky / Ukrayna

Ali Abdi / İran

Vladimir Kazanevsky / Ukrayna

Yarışmanın ödül töreni ve sergisi Aralık ayının başında İstanbul’da Maji Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek. Kesinleşmiş tarihi önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Don Quichotte’un internet sayfasında yarışmada finale kalan 100 karikatürü görmek mümkün:

https://donquichotte.org/2022/

DON QUİCHOTTE HAKKINDA

Yaklaşık 50 yıldır dünyayı çizgileriyle de olsa değiştirme mücadelesini sürdüren Karikatürist Erdoğan Karayel’in 2004 yılında kurduğu mizah dergisi Don Quichotte dergisi, son yıllarda e-mizah dergisi olarak yayın hayatını sürdürüyor. Don Quichotte dergisi, şimdiye kadar göç, asimilasyon, kadına yönelik şiddet, Avrupa Birliği yolunda Türkiye gibi güncel konularda 13 Uluslararası Karikatür Yarışması düzenledi.

Erdoğan Karayel