Beykoz’daki en az bin 500 ağacın yer aldığı orman arazisine yapılacak konut projesine onay çıktı. 1.8 milyon metrekarelik dev orman arazisine inşa edilecek villa projesi için ÇED gerekli değildir kararı verildiği açıklandı.

Beykoz'da ağaç katliamına onay!

İSMAİL ARI

İstanbul Beykoz’da “özel orman arazisi” vasıflı devasa bir yeşil alan daha ranta açılacak. Konut projesi adı altında talan edilecek ve en az bin 500 ağacın bulunduğu arazi için, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verildiğini açıkladı.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter ve ailesine ait olan araziye milyonlarca liralık konut projesini Özyazıcı İnşaat yapacak. İnşaat şirketinin sahibi Ahmet Özyazıcı ise aynı zamanda Kalyon İnşaat’ın sahibi olan Kalyoncu ailesinin de ortağı. Kalyon İnşaat da ‘beşli çete’ diye nitelendirilen holdingler arasında yer alıyor.

ŞİRKET 853 MİLYON TL HARCAYACAKMIŞ

Konut projesinin tanıtım dosyasında, projenin toplam 1 milyon 804 bin metrekare yeşil alan üzerine inşa edilecek. 152 adet bloktan oluşacak ve 657 konut kapasiteli olacak. Projede ayrıca, bin 920 araçlık kapalı ve 26 araçlık açık olmak üzere toplam bin 946 araçlık adet otopark alanı yer alıyor.

Proje tanıtım dosyasında, projenin maliyetinin 853 milyon 683 bin TL olduğu belirtilirken arazinin “özel orman arazisi” vasfı taşıdığı da ifade ediliyor. Milyonlarca lira değerindeki dev arazi, TEM otoyolu Kavacık Kavşağı’na yaklaşık 8 kilometre, 3’üncü Çevreyolu Riva Kavşağı’na yaklaşık 16 kilometre, Beykoz ilçe merkezine ise yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta. Arazinin sadece 100 metre uzağında ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak’ın kurduğu Nun Vakfı’na ait özel okul bulunuyor.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLMİŞTİ

Bin 500 civarında ağacın bulunduğu arazide hayata geçirilmek istenen konut projesi, ilk olarak 2018 yılında gündeme gelmişti. Açılan davalar sonucunda konut projesine “ormanda geri dönülemez tahribatlar yaratacağı” gerekçesiyle izin vermeyen mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karara yaptığı itirazı da reddetmişti. Mahkeme, “Dava konusu Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planlarında, planlama tekniklerine, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uyarlık görülmediğini” belirterek, söz konusu plan değişiklikleri hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

ŞİRKETİN ORTAĞI DA TANIDIK

Milyonlarca liralık konut projesini inşa edecek Özyazıcı İnşaat’ın sahibi Ahmet Özyazıcı, Turkuvaz Medya Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olan Ömer Faruk Kalyoncu ile ortak. Ozr Yapı Ticaret Anonim Şirketi, 2018 yılında Ömer Faruk Kalyoncu ve Ahmet Özyazıcı ortaklığında 60 milyon TL sermaye bedeli ile Özyazıcı İnşaat’ın genel merkezinde kuruldu. Öte yandan Özyazıcı, Kalyoncu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu ZRS İnşaat isimli bir başka şirkette yönetim kurulu başkan yardımcısıydı.

Geçtiğimiz haftalarda, arazinin sahibi olan Merter ailesinden Mehmet Berke Merter, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Olabildiğince az sayıda ağaç kesilecek. Hatta bazı ağaçların taşınacağı söylendi. Burası nesillerden beri bana ve aileme ait tapulu bir arazi” demişti.