İstanbul’un son yeşil alanlarından biri olan Beykoz’daki orman ve tarım arazisi yapılaşma tehdidinden kurtuldu. Değişikliğin geri dönüşü imkansız zararlar vereceğine dikkat çeken mahkeme “Kamu yararı yoktur” dedi.

Beykoz Diyanet’e rağmen yeşil kaldı
Fotoğraf: BirGün

Gökay BAŞCAN

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi, Beykoz’daki tarım alanı niteliğindeki arazinin Çevre Bakanlığı ve Diyanet İşleri’nin 'kamu yararı' göstermesiyle tarım dışı kullanımına izin verilmesine yönelik kararı iptal etti. Mahkeme, tarım arazisinin yerleşime açılarak geri dönüşümü imkansız zararlar vereceğine ve toprağın heba edileceğine dikkat çekti.

İstanbul’un son kalan yeşil alanlarından biri olan Beykoz’daki Dereseki Mahallesi’nde 111 dönümlük ormanlık arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla imara açıldı. 267 Nolu Parsele İlişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Plan” Bakanlık tarafından onaylanarak 8 Ocak 2021 tarihinde itirazlar için askıya çıkarıldı.

BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILDI

21 farklı türde 1443 ağacın bulunduğu bölgede ticaret merkezi, cami ve ilkokul yapılmasının önünü açan kararı Ziraat Mühendisleri Odası, yargıya taşıdı. Bilirkişi keşfi yapılmasına karar veren, İstanbul 8. İdari Mahkemesi hazırlanan rapor doğrultusunda, değişiklik kararını kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilerek reddetti. Çevre Bakanlığı ret kararını temyize götürdü. Bakanlığın itirazlarını reddeden İstanbul 10. İdari Dava Dairesi, değişlik kararının iptalini onadı.

Karada şu hususlara dikkat çekildi:

Kısıtlı miktardaki mutlak tarım arazisinin yerleşime açılarak geri dönüşüm olmayacak şekilde kaybedilmesinin çok önemli bir ulusal kaynağımız olan toprağın heba edilmesi sonucunu doğuracağı görülmüştür.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce mahallinde yapılan tespitin ardından hazırlanan raporda, alanın tarım dışına çıkarılması durumunda tarımsal üretim bazında ekonomik ve toplumsal yönden bir kayıp olacağı tespitlerine de yer verilmiştir.

Projenin kamu yararının zorunlu kaldığı ve başka yerlerde de yapılması mümkün olmayan yatırım veya faaliyetlerden olmadığı görülmüştür.

Önemli bir ekonomik veya toplumsal ihtiyaca cevap vermeyen ve kamu yararı yönünden zorunluluk taşımayan proje nedeniyle mutlak tarım arazisinin amaç dışı kullanımını zorunlu kılan kamusal bir yararı bulunmuyor.

Plan değişikliğinin askıya çıktığı dönemde basına demeç veren Beykoz Çevre Dayanışması’ndan Barış Mustu, “Bu projeye itirazlar olmuştu ancak yürürlükten kalkmadı. Şimdi ise bu parsel imara açılmak isteniyor” dedi. Plan ile arazinin yüzde 55’inin ticaret alanı olarak belirlendiğini söyleyen Mustu, “Geri kalanında ise cami, ilkokul gibi yapılar kurulmak isteniyor” ifadelerini kullandı. Öte yandan projeye ilişkin Change.org’da başlatılan imza büyük ses getirdi. Yaklaşık 40 bin kişi değişikliğin iptaline ilişkin imza verdi.