İstanbul'da kentsel dönüşüm zorbalığı sürüyor. Bu kez adres Beykoz'un Tokatköy Mahallesi. AKP'li Beykoz Belediyesi, yurttaşları evlerinden zorla tahliye etmeye çalışırken, halk ise barikatlarla direndi. Mahalleliye sert müdahalede bulunan polis, görüntü almak isteyen gazetecileri de yaka paça alandan çıkardı. Polis, çatıya çıkan yurttaşlara da düşme risklerini göz ardı ederek plastik mermi sıktı. Olaylarda 27 yurttaş gözaltına alındı. Sert polis müdahalesinin ardından mahallede yıkım başladı.

Beykoz Tokatköy'e sabah baskını: Önce polis müdahalesi, sonra yıkım!
Fotoğraf: BirGün

İsmail ARI

İstanbul'da Beykoz ilçesinin Tokatköy Mahallesi'nde AKP'li ilçe belediyesi sabah baskını düzenlemek istedi.

Kentsel dönüşüm projesinde, hukuki süreçlerin devam etmesine rağmen ve mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen AKP'li Beykoz Belediyesi yurttaşları evlerinden zorla tahliye etmeye çalışıyor.

Belediye görevlileri, sabahın erken saatlerinde kamyonlarla mahalleye gelerek bazı evleri tahliye etmek istedi. Belediye ekiplerini mahalleden kovan halk yola barikat kurdu.

Mahallede süren bekleyişin ardından alana çevik kuvvet ekipleri ve TOMA geldi.

Tokatköy halkına, biber gazı ve TOMA'yla sert şekilde müdahale eden polisin bir çocuğu darp ettiği anlar görüntülendi.

Kentsel dönüşüm kapsamında AKP'li belediyenin yaklaşık 238 binayı yıkacağı belirtilmişti. Bu binalardan yaklaşık 110'unun ise geçen aylarda yıkıldığı öğrenildi.

Kentsel dönüşüm kapsamında AKP'li belediyenin yaklaşık 238 binayı yıkacağı belirtilmişti. Bu binalardan yaklaşık 110'unun ise geçen aylarda yıkıldığı öğrenildi.

GAZETECİLER YAKA PAÇA ALANDAN ÇIKARILDI

Polis gazetecilere de müdahalede bulundu. Olaylardan görüntü almak isteyen gazeteciler, polis tarafından yaka paça alandan çıkarıldı.

HACER FOGGO: "POLİSLER, HUKUKSUZ BİR YIKIM İÇİN BURADA"

Tokatköy'de yaşananları anlatan Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo, "Beykoz'da bugün inanılmaz bir yıkım durumu var. Arkamda gördüğünüz yerde epilepsi hastası iki çocuk var. Polis biber gazı kullandı. Hukuksuz bir yıkım için polisler buraya gelmiş durumda" dedi.

EV SAHİBİ ÇATIDA FENALAŞTI

Polis müdahalesiyle ablukaya alınan evin sahibi çatıya çıkarak intihar girişiminde bulundu. Kendisini çatıdan aşağı atmak isteyen yurttaş fenalaştı.

beykoz-tokatkoy-e-sabah-baskini-halk-barikat-kurdu-polis-mudahale-ediyor-1055059-1.

POLİS YURTTAŞLARA PLASTİK MERMİ SIKTI

Evlerini tahliye etmemek için çatıya çıkan yurttaşlara polis sert müdahalede bulundu. Çatıda bulunan yurttaşlara plastik mermi ile müdahalede bulunan ekipler, girdikleri evde biber gazı sıktı. Olay "Ölüme yol açacaklar" diyen halkın tepkisine yol açtı. Çatıdakiler daha sonra aşağıya indi.

Beykoz Tokatköy'deki polis müdahalesi sırasında 15 kişi gözaltına alındı.

MAHALLEDE YIKIM BAŞLADI

Yurttaşların direnişine karşı uygulanan sert polis müdahalesinin ardından mahallede yıkım başladı. Tahliye işlemlerine başlanan bir evin bahçe duvarları yıkıldı, ekipler şu ana dek iki evde yıkım çalışmaları gerçekleştirdi.

beykoz-tokatkoy-e-sabah-baskini-polis-plastik-mermi-sikiyor-halk-direniyor-1055115-1.

HALK BELEDİYE ÖNÜNDE TOPLANDI

Polisin sert müdahalesinin ardından Tokatköy halkı AKP’li Beykoz Belediyesi’nin önünde toplandı. Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ile görüşmek için belediyeye girmeye çalışan Tokatköylüler, kapıda zabıta ve polisin engeliyle karşılaştı.

"KİRA YARDIMIYLA EV BULAMAM"

Yaşananlara isyan eden bir yurttaş, şunları söyledi: "Evimizi savunduk, biber gazı sıktılar. Bu belediye başkanını kovacağız. Ayıptır bu... Bize reva görülen bu mu? 2,5 aydır evimizde elektrik, su yok. Böyle kentsel dönüşüm olmaz.

20 senedir tapu almak için uğraştıklarını aktaran bir başka yurttaş ise "Her gelen tapunuzu vereceğiz diyor. Bana evini boşalt, yapılırken sana 3 bin 500 TL kira yardımı yapacağız diyorlar. 5 bin TL’den aşağı kira yok. Ben nasıl öderim üstünü. 40 yıldır burada otuyorum.

BELEDİYE’YE GÖRE HALK EVLERİNDEN ZORLA ÇIKARILMIYOR!

Öte yandan AKP’li Beykoz Belediyesi de bir açıklama yaptı. Twitter'dan yapılan açıklamada, “Tokatköy kentsel dönüşüm projemiz çeşitli odaklar tarafından kışkırtılmaktadır” denilerek “İnsanlar evlerinden çıkmak istemediğinin” doğru olmadığı iddia edildi. Ayrıca projenin zorla dayatılmadığı öne sürüldü.

Süren davaların sonuçlarını beklemeden yurttaşların evlerini yıkan AKP’li belediyeye, yıkımların hukuki dayanağını ise şöyle açıkladı: “Projede hukuka aykırı hiçbir uygulama yoktur. Uygulamaya geçilen bölgelerin hiçbirinde yürütme durdurma veya benzeri kararlar bulunmamaktadır.”


NE YAPILMAK İSTENİYOR?

Beykoz iskelesine iki kilometre mesafede bulunan ve yaklaşık 15 bin 367 kişinin yaşadığı Tokatköy Mahallesi’nde bir ‘dönüşüm’ projesi uygulanmak isteniyor.

Boğaz'a nazır mahallede bir süre önce AKP’li Beykoz Belediyesi, Emlak Konut ortaklığıyla ‘dönüşüm projesi’ gerçekleştirileceğini duyurdu. Tanıtım dosyasına göre proje 9,1 hektarlık alanda gerçekleşecek.

Bölgede 238 yapı yıkılıp, yerine 776 konut ile 47 işyeri inşa edilecek. Bu sayı bile planın olası hedefini açıklamaya yetiyor. Belediye, 238 yapının tamamının ruhsatsız ve imar durumuna aykırı olduğunu ileri sürüyor.

TOKATKÖYLÜ NEYE KARŞI?

Yurttaşların 40-45 yıldır yaşadığı konutların çoğu tapu tahsis belgeli. Bölge halkı her seçim döneminde tapu vaat edildiğini ancak bunun gerçekleşmediğini söylüyor. Bir bölümü dönüşüm sürecinde kendilerine yetersiz kira yardımı yapıldığını ve yeni konutlar için para istendiğini söylüyor. Bir bölümü ise kendilerine ait konutlardan rant elde edilmeye çalışıldığını aktarıyor.

BUGÜNE KADAR NE OLDU?

Anlaşmayı kabul etmeyen yurttaşların su, elektrik ve doğalgaz bağlantıları 22 Haziran’da kesildi. İstanbul 13. İdare Mahkemesi, imar planının parsel bazında yürütmesini durdurdu.

Mahkeme, söz konusu planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yaparak ‘telafisi güç zararlar doğabileceğine’ dikkat çekti. Ne var ki belediye bu karara uymadı.

SAYILARLA TOKATKÖY

Yıkılacak konut sayısı: 238

Şu ana kadar yıkılan konut sayısı: 110

Yapılacak konut sayısı: 776

Yapılacak işyeri sayısı: 47

Proje maliyeti: 376 milyon 429 bin 500 TL

Projeden etkilenecek nüfus: Bin 715

Dönüşüm sonrası olası nüfus: 2 bin 950