İstanbul Beyoğlu’nda güvenlik uyarısı nedeniyle kapatılan konsolosluk sayısı 7’ye yükseldi. Solakoğlu, Soylu’nun yaşananları ciddiye almadığını ifade etti.

Beyoğlu’nda güvenlik krizi: Konsolosluklar kapatılıyor
Almanya Başkonsolosluğu, açıklamanın ardından girişleri kapatmıştı. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

İsveç’teki Kuran yakma eyleminin ardından Türkiye’ye yönelik seyahat uyarıları yapan Batılı ülkeler, İstanbul’daki temsilciliklerini geçici olarak kapatmaya devam ediyor. İngiltere, Hollanda, Almanya, Belçika ve Fransa’nın ardından İsviçre ile İtalya da İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Başkonsolosluklarını güvenlik gerekçesiyle kapattı. Başkonsoloslukların yanı sıra Pierre Loti Fransız Lisesi, okul velilerine gönderdiği bilgilendirme mesajında güvenlik gerekçesiyle Beyoğlu yerleşkesinin perşembe ve cuma günleri kapalı olacağını duyurdu. Önceki akşam saatlerinde velilere gönderilen bilgilendirme mesajında, "Mevcut güvenlik bağlamında ve diplomatik merciler ile bağlantılı olarak, Beyoğlu yerleşkesi 2 Şubat Perşembe ve 3 Şubat Cuma günleri kapalı olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Ankara’da Jandarma Genel Komutanlığı 2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kapatma kararlarına sert tepki gösterdi. "Çok net ve açıktır her şey. İstikrarlı bir Türkiye olmasın da ne olursa olsun anlayışıyla hareket edilmektedir" ifadesini kullanan Soylu, "Amerika ve Batı bizim bu coğrafyada bağımsız ve özgür olmamızı istememektedir. 3-4 gündür DEAŞ üzerinden 60 milyon turist hedefini koyduğumuz bir günde Türkiye’de yeni bir psikolojik harp başlatmanın eşiğini oluşturmuşlardır" dedi.

HAYATLARI ÖNEMSEMİYOR

BirGün TV’ye konuşan emekli Diplomat Engin Solakoğlu, konsoloslukların güvenlik nedeniyle kapatılması ve Soylu’nun açıklamaları üzerine konuştu. Solakoğlu şu ifadeleri kullandı: “Birçok Batılı ülke önce İstanbul’daki temsilcilikleriyle ilgili güvenlik uyarısı yaptı. Kendi vatandaşlarını yabancılara yönelik bir saldırı olabilir gerekçesiyle ibadet yerlerinden uzak durmalarını toplu yerlerden kaçınmalarının uyarısını ABD istihbaratından gelen bilgiyi referans göstererek yaptılar. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı yaptığı söylenen zat ‘Evet, bizimle bilgileri paylaştılar, biz de bu nedenle bir operasyon gerçekleştirdik’ dedi. Bu açıklamanın ardından konsoloslukların kapanmaya devam etmesiyle Süleyman Soylu tekrardan çıkarak ‘uluslararası kumpas’, ’60 milyon turist’ gibi sözler sarf etti. Şimdi bu sözleri ciddiye almak imkânsız. Evet, Beyoğlu’na çok fazla turist geliyor, ama orada çalışan, yaşayan, her gün oradan geçen yüzbinlerce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı var. Soylu’nun takındığı bu tavır, o insanların hayatlarını ciddiye almadığını çok net gösteriyor.”

***

BAKANLIKTAN ‘MİSİLLEME’

Norveç’in Ankara Büyükelçisi, Norveç’te yarın ‘Kuran yakma eylemi’ gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Konuya ilişkin Bakanlık’tan yapılan açıklamada, "Kuran yakma eylemine izin verilmemesini bekliyoruz" denildi. Ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamada eyleme verilen iznin Norveç tarafından iptal edildiği aktarıldı.Çavuşoğlu, "Kuran’a karşı saldırı yapılacağı öğrenilince Norveç’in Ankara Büyükelçisi’ni bakanlığımıza çağırdık. Verdikleri izni iptal ettiler" diye konuştu. Öte yandan Türkiye’deki ‘güvenlik tehdidi’ gerekçesiyle İstanbul’daki konsolosluklarının çalışmalarına ara veren Almanya, Hollanda, İngiltere ve İsviçre’nin de bulunduğu 9 ülkenin büyükelçileri de Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.