Salgın yönetimindeki beceriksizliğin faturası, Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan emekçilere çıkarılıyor. Sağlık emekçileri, “Artık tükenme noktasına geldik” diyor.

Bıçak kemiğe dayandı

HABER MERKEZİ

Salgın döneminde Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) giderek artan sorunlar, sağlık emekçilerini tükenme noktasına getirdi. ASM emekçileri, her gün 80-100 polikliniğe ek olarak 20-30 Covid-19 aşısı, 20-30 da Covid-19’lu hasta takibi yapıyor. Bu yoğunluk sürekli hale gelmiş durumda; ama Sağlık Bakanlığı aşı uygulaması için bile ASM’lere personel desteği sunmuyor. Üstelik şehir merkezlerindeki ulaşılabilir hastanelerin kapanması, ASM’lerdeki hasta yoğunluğunu daha da artırıyor.

FATURA ASM’LERE

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi'nin hazırladığı rapora göre, aşının hangi aralıklarla yapılacağı, kaç doz aşılama yapılacağı, kaçıncı dozun açıldığı, 18 yaş altına aşı uygulaması, 15 yaş altına aşı uygulaması gibi konularda ASM’lere hiçbir bilgi verilmiyor. ASM çalışanları her şeyi basından yarım yamalak şekilde takip edebiliyor. Buna karşın ASM çalışanlarından kendi bölgelerinde aşılama oranını yükseltmeleri, yurttaşları aşıya ikna etmeleri bekleniyor. Aşı için açılan randevulara başvuru olmadığında çalışanlardan ücret kesintisi yapılıyor.

ASM emekçileri, “Vatandaşı aşı konusunda ikna etme görevinin sadece bizlere bırakılması doğru değil. Sağlık Bakanlığı, aşı karşıtlığı ve aşı tereddütünün ortadan kaldırılması noktasındaki başarısızlığın faturasını bize çıkarıyor" diyor.

MALZEMELER PAHALANDI

Bir diğer sorun ise pandemiyle birlikte artan masraflar. Pandemi öncesinde eldiven 20 lirayken şu an 70 lira, top gazlı bez 170 lirayken şu an 220 lira. Tüm malzemeler pahalanmış durumda. Elektriğe ve doğalgaza gelen zamlara da dikkat çeken emekçiler, buna rağmen cari harcamalarda yalnızca memur maaş zamları oranında zam yapıldığını, bu durumun ASM'leri zor durumda bıraktığını dile getiriyor.

ASM emekçileri, emeklerinin karşılığını alamadıklarından da yakınıyor. Örneğin sözleşmeli emekçiler, pandemi döneminde yatırılan ek ödemelerin hiçbirinden faydalanmadı.

NEFES ALAMIYORUZ

SES’in raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise şu: ASM’lerde görev yapan sağlık emekçileri, tüm bu zorluklara karşın hizmet sunmaya devam ederken Sağlık Bakanlığı hâlâ ‘performansınızı ölçeceğim’ diyor. Emekçiler, bu dayatmanın kendilerine ve emeklerine saygısızlık olduğu görüşünde.

Raporda şu ifadeler de kullanılıyor: “Biz nefes alamıyoruz desek de iktidar adeta yavaş yavaş ısıtılan kaynar su içindeki kurbağa deneyinde olduğu gibi çalışma şartlarımızı yavaş yavaş ağırlaştırıyor. Artık örgütlü örgütsüz tüm sağlık emekçilerinin ifade ettiği ‘bıçağın kemiğe dayandığı’dır.”