Bıçakçı’nın hastane anıları kitap oldu
Özlem Bıçakçı. (Fotoğraf: Kibrit Kutusu Yayınevi)

Buse İlkin YERLİ

1980’lerin sonunda skolyoz hastalığı ile tanışan Özlem Bıçakçı hastane anılarını “On Dört Buçuk” isimli ilk kitabında derledi. Ciddi bir omurga rahatsızlığı olan ve tıpta hastalığa dair bazı tekniklerin ilk kez kullanıldığı döneme dair zaman zaman hüzünlü, bazen de trajikomik bir dille yaşadıklarını kaleme alan Bıçakçı bugüne dek birçok kez ameliyat geçirdi.

Özlem Bıçakçı, 80’li yılların sonunda ‘skolyoz’ ile tanıştı. Kontroller sonrasında uzun bir tedavi süreci başladı. Aylar süren hastane serüvenini birçok tehlikeli ameliyat izledi. Hastanede geçen günler zorlu olduğu kadar, trajikomik olaylara da kapı araladı. Bıçakçı, birçok kişinin umutsuzluğa kapıldığı anda dahi umutluydu ve etrafına da umut vermeye devam etti. Hastanede geçen günlerden arta kalanlar ve yazarın çocukluğuna varan şiirsel anlatısı bu kitapta vücut buldu.

Kibrit Kutusu Yayınevi’nden dağıtıma çıkan kitap hastalıkla yeni tanışan okuyucuların ilgisini çekeceği kadar, o süreçleri yaşamış insanların da benzer duyguları yaşayacağı türden.

ON DÖRT BUÇUK, Özlem Bıçakçı, Kibrit Kutusu Yayınevi, 2023