Bıçaklı saldırıya uğrayan Dr. Çıkrıkçılı: Geç gelen adalet yıpratıyor

Sibel BAHÇETEPE

Artvin Devlet Hastanesi’nde bu yıl şubat ayında bıçaklı saldırıya uğrayan Psikiyatrist Dr. Uğur Çıkrıkçılı, bu tür olaylarda verilen cezaların caydırıcı olmamasına dikkat çekerek “Geç gelen adalet benim gibi mağdurları daha da yıpratıyor, adalete olan güveni de zedeliyor” dedi. Çıkrıkçılı, şiddete uğramasının ardından açılan kamu davasından Artvin İl Sağlık Müdürlüğü’nün çekildiğini de anımsatarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Bu saldırı bakanlığınız çalışanına karşı işlendi. Davaya tekrar müdahil olmanız gerektiği kanaatindeyim” diye seslendi.

Çıkrıkçılı, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, 2 ay önce bir proje nedeniyle Almanya’ya yerleştiğini anımsatarak “Sağlıkta şiddet böyle devam ederse, bu ortamda bizim taleplerimiz karşılanmazsa, huzurlu bir sağlık ortamı olmazsa bir kez ülkeye dönüp dönmeme kararımı düşüneceğim” dedi. Esenyurt’ta öldürülen güvenlik görevlisine dikkat çeken Çıkrıkçılı “Sağlıkta şiddet önlemleri ne yazık ki yeteri kadar alınmıyor, güvenlik önlemleri yok” diye konuştu. Kendisinin 7 ay önce hasta yakının şiddetine maruz kaldığını anlatan Çıkrıkçılı, davasının geçen günlerde görüldüğünü ancak İl Sağlık Müdürlüğü’nün davadan çekildiğini söyledi.

‘AYRILIRSAN DESTEĞİ KESERİM’

Çıkrıkçılı, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Hukuki Yardım ve Beyaz Kod’ uygulaması genelgesi kapsamında il sağlık müdürlüğü yetkililerinin davadan çekildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

“Genelgede ‘görevi sona eren, görevinden uzaklaşanlara destek verilmeyeceği’ belirtiliyor. Bizim itirazımız şu. Ben görevim başında bir memur olarak bu saldırıya uğradım, nasıl ki kamu davası devam ediyorsa bu desteğin de devam etmesi gerekir. Olay sonrası istifa ettim. İl Sağlık Müdürlüğü ise geçen günlerde bana verdikleri hukuki desteği kestiğini belirtti. Ama zaten davanın başından beri herhangi bir destek görmedim. Geç gelen adalet bu süreci benim gibi mağdurları daha da yıpratıyor.”