Kaynak: Haber Merkezi
Biçimin kapılarını aralayan Jan Tichy, Zarastro Art’da

Butik dijital sanat platformu Zarastro Art, sanatçı Jan Tichy’nin Portals of Form (“Biçimin Kapıları”) sergisine yer veriyor.

Baskı, fotoğraf, video, heykel ve enstalasyon alanlarında çalışmalar üreten Jan Tichy’nin sanatsal pratiği, kökeni 19. yüzyıla kadar uzanan, özneleri temel biçimsel unsurlarına dönüştüren biçimcilik akımına dayanır. Sanatçı, ışık, mimari ve nesneler üzerinden sosyal, siyasi ve kültürel değişimleri özümsemeye çalışır. Soyut ve minimalist yaklaşımıyla yarattığı kavramsal eserlerde gizlilik, belirsizlik, görülen ve görülmeyen temalarını keşfeder. 

Sergide, sanatçının ışığı değiştirerek çeşitli mekanların ve mimari yapıların enerjisini ortaya çıkardığı fotogram ve gravür çalışmaları, gerçek hayatta öngörülemeyecek biçimleri ortaya koyduğu fotoğrafları, öznenin matematiksel geometrilerine nasıl indirgendiğini yansıttığı serigrafları, gölge incelemeleri yaptığı siyanotip baskıları ve imzası niteliğindeki figüratif video çalışmaları yer alıyor.

1974 Çekoslovakya doğumlu Tichy, 1990'ların ortalarında İsrail'e taşındıktan sonra Kudüs İbrani Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi okudu, ardından Musrara Okulu'nda ve Tel Aviv'deki ünlü Bezalel Akademisi'nde sanat eğitimi aldı. 2007 yılında Chicago'ya taşındı ve şu an hocalık yaptığı Chicago Sanat Enstitüsü'nde Güzel Sanatlar yüksek lisansı yaptı. 

Sanatçının çalışmaları başta Amerika’da Chicago Çağdaş Sanat Müzesi ile Çağdaş Fotoğraf Müzesi, Santa Barbara Sanat Müzesi, Wadsworth Atheneum Sanat Müzesi, İsrail’de Tel Aviv Sanat Müzesi ve Herzliya Çağdaş Sanat Müzesi olmak üzere pek çok prestijli kurumda sergilendi. Tichy’nin eserleri ayrıca New York'ta MoMA ve Kudüs'teki İsrail Müzesi’nin yanı sıra çeşitli ünlü müze koleksiyonlarında yer alıyor.

Jan Tichy’nin Portals of Form sergisine https://zarastro.art/ adresinden ulaşılabilir.