Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralmaya hazırlanan Biden pandemiyle birlikte derinden sarsılan ABD ekonomisini düze çıkarmak ve salgınla mücadele için 1.9 trilyon dolarlık Amerikan Kurtarma Paketi’ni açıkladı.

Biden, 1.9 trilyon dolarlık Covid yardım paketi açıkladı

Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden, koronavirüs salgınıyla mücadeleyi hızlandırmak ve ekonomiyi canlandırmak için 1,9 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip Amerikan Kurtarma Paketi’ni açıkladı.

Biden’ın açıkladığı teşvik paketinde Kovid-19 ile mücadeleye 400 milyar dolar, vatandaşlara doğrudan ödenecek çeklere 1 trilyon dolardan fazla ve topluluklar ile şirketlere 440 milyar dolar yardım yapılması tasarlanıyor.

Belirli bir gelir seviyesinin altındaki Amerikalılara 3. kez nakit para yardımı yapılması önerilen kurtarma paketinde, daha önce 600 dolar nakit gönderilen Amerikalılara bu sefer 1400 dolar verilmesi planlanıyor.

Paketin büyüklüğünün yanı sıra asgari ücret artışı ile eyalet ve yerel yönetimlere yardım gibi Demokratların önceliklerine yer veriyor oluşu, Cumhuriyetçilerin desteğini zora sokabilecek bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Paket kapsamında ABD’de asgari ücretin saatlik on beş dolar seviyesine yükseltilmesi planlanıyor.

İki aşamalı olarak gerçekleştirmeyi planladığı ekonomik yardım paketini canlı yayında duyuran Biden, “Bizim ‘kurtarma ve iyileştirme’ planımız hem ciddi bir amacı olması, hem net bir plan üzerine kurulu olması hem de şeffaflık ve hesap verilebilirlik ile herkes için gerekli olan birlik çağrısını yapması sebebiyle ileriye dönük bir hamle” dedi.

Biden’ın açıklamasının ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Demokrat lideri Chuck Schumer bir bildiri yayımlayarak paketi meclisten hızla geçirmek için harekete geçtiklerini açıkladılar.

Demokratlar Kongre’de hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da çoğunluğu elinde tutsa da, Biden’ın paketi Senato engeline takılabilir. Bazı Demokrat senatörler de paketle ilgili çekinceleri olduğunu dile getirdi. Ancak hafta başında Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio’nun, Biden’ın paketini destekleyeceğini açıklaması dengeleyici bir unsur olarak görüldü.

Eyaletlere yardım ve sağlık sistemine fonlama dahil bazı maddeler kabul edilmek için Senato’da oyların yüzde 60’ına ihtiyaç duyarken, asgari ücret artışı, işsizlik yardımlarının uzatılması ve vatandaşlara doğrudan ödenecek çeklerin geçmesi için basit çoğunluğun sağlanması yeterli olacak.

Biden’ın, altyapı ve iklim değişikliği gibi daha uzun vadeli hedefleri içeren ikinci bir paketi ise gelecek ay Kongre’ye sunması bekleniyor.

ABD’de resmi rakamlara göre 385 bin kişi COVID-19’a bağlı nedenlerle hayatını kaybetti. Ülkede işsizlik seviyesi Ağustostan bu yana en yüksek seviyesinde.

Kaynak: AA, DW Türkçe, Bloomberg