Afganistan Kabil Havaalanı'nda gerçekleşen ve şu ana kadar 12 ABD askeri ve 60'ın üzerinde sivilin hayatını kaybetmesine yol açan patlamaların ardından ABD Başkanı Joe Biden, "Kabil'de bu saldırıyı gerçekleştirenler biliyorlar ki biz affetmeyeceğiz, unutmayacağız ve bedelini ödetmek için peşlerine düşeceğiz" dedi.

Biden: Bu saldırının bedelini ödetmek için peşlerine düşeceğiz

ABD Başkanı Joe Biden, Taliban'ın büyük bir kısmında kontrolü ele geçirdiği Afganistan'da tahliye işlemleri sürerken, Kabil Havaalanı'nda meydana gelen patlamalara ilişkin ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Biden, "Kabil'de bu saldırıyı gerçekleştirenler biliyorlar ki biz affetmeyeceğiz, unutmayacağız ve bedelini ödetmek için peşlerine düşeceğiz" dedi.

Biden, konuşmasında istihbarat teşkilatlarının uyarısını yaptığı saldırı Kabil'de gerçekleştiğini söyledi ve çok sayıda Amerikalı ve sivilin ölümüne yol açtığını bildirdi.

100 binden fazla Amerikan ve Afgan vatandaşının tahliye edildiğini hatırlatan Biden, "Washington'daki liderler konuyu ayrıntılı olarak takip ediyor ve Afganistan'da sahada durum gelişimini sürdürüyor" diye konuştu.

Biden, hayatını kaybeden Amerikalı askerlere ilişkin olarak, "Amerikan askerlerinin ailelerine olan mukaddes bağlılığımızı yerine getirmeyi sürdüreceğiz, onların nasıl hissettiklerini anlıyorum. Kabil'de bu saldırıyı gerçekleştirenler biliyorlar ki biz affetmeyeceğiz, unutmayacağız ve bedelini ödetmek için peşlerine düşeceğiz" dedi.

"HER ŞEYİN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENİYORUM"

"Afganistan'dan tahliyelerin güvenlik tehditleri nedeniyle çok zor koşullarda gerçekleşeceğinin farkındaydık" diyen ABD Başkanı, uygun zamanda IŞİD'e yönelik saldırı planı yapacaklarını söyledi.

htiyaç duyulması halinde Afganistan'a ek kuvvet gönderebileceklerini de komutanlarına ilettiğini vurgulayan Biden, saldırının emrini veren IŞİD/Horasan liderlerinin de peşinde olduklarını belirtti.

Biden, Taliban'a güvendikleri için kendisine yönelik yapılan eleştirilere ilişkin ise "Konu güven değil, ortak çıkarlar. Ancak şu ana kadar ne bana ne de sahadaki komutanlarımıza Taliban ile bugünkü saldırıyı düzenleyen IŞİD/Horasan arasında bir bağ olduğuna dair bir sonuç gelmedi." değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan basınında ABD'nin Taliban'a Afganistan'dan çıkarmak istedikleri Afgan ve Amerikalıların listesini verdiğine ilişkin iddialara ise Biden şu yanıtı verdi:

"Bazı durumlarda askerlerimizin, Taliban'daki mevkidaşları ile irtibata geçip, 'Şu kadar kişiyle şöyle bir otobüs geliyor, bu otobüse ya da bu gruba geçiş izni vermenizi istiyoruz' dediği durumlar evet, oldu. Size bir isim listesinden söz edemem ama bazı listelerin olmadığını da söyleyemem. Bu tarz durumlarda otobüslerdeki kişilerin listesi verilmiştir."

Afganistan'dan çıkış sürecinde yaşananlara ilişkin sorumluluğu üstlenip üstlenmediği sorulması üzerine Biden, son dönemde yaşananlara ilişkin sorumluluk aldığını ancak Taliban ile anlaşıp onlara çıkış tarihi verenin eski Başkan Donald Trump olduğunu savundu.

Biden sözlerini, "Hanımlar ve beyler, artık 20 yıllık savaşı bitirme zamanı." ifadeleri ile noktaladı.