ABD Başkanı Biden, Çin'in Tayvan'a yönelik bir silahlı operasyona girişmesi durumunda buna askeri karşılık vereceklerini söyledi.

Biden'dan Çin'e: Askeri karşılık veririz

ABD Başkanı Joe Biden, resmi ziyareti kapsamında geldiği Tokyo'da Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile Akasaka Sarayı'nda bir araya geldi.

Düzenlenecek "Japonya-ABD zirvesinin" basına açık bölümünde konuşan Biden, Japon Başbakan Kişida'yı "iyi dost" olarak niteledi.

Biden konuşmasında önceki başkan Trump döneminde uygulamaya alınan Çin tarifelerinin değerlendirme altında olduğunu, ABD'ye dönüşünde Hazine Bakanı Janet Yellen ile bu tarifelerin ele alınacağını söyledi.

“Konu bu noktaya gelirse Tayvan’ı savunmak için askeri olarak müdahil olmak ister misiniz?” sorusuna “Evet, verdiğimiz taahhüt bu” dedi.

Biden, “Tayvan politikamız hiç değişmedi. Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı desteklemeye ve statükoda tek taraflı bir değişiklik olmamasını sağlamaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

ABD'nin "müttefiki Japonya'nın savunmasına tam bağlı olduğunu" kaydeden Biden, "ABD-Japonya ittifakı Hint-Pasifik barış ve refahı için köşe taşıdır." diye konuştu

İki ülkenin "bugün de gelecekte de zorlukları birlikte karşılayacağını" kaydeden Biden, Rusya'nın Ukrayna saldırıları karşısında Japonya'nın tutumundan dolayı teşekkürlerini bildirdi.

Japon Başbakan da "sembol" olarak nitelediği ziyaretin, "ABD'nin Hint-Pasifik bölgesine ilgisini her şart altında güçlendireceğini gösterdiğini" söyledi.

Tokyo'da tanıtacağı IPEF'in önemine değinen Biden, bunun "bölgedeki diğer ülkelerle iş birliği ve Hint-Pasifik bölgesi halkına somut faydalar sağlayacağını" belirtti.

NARUHİTO İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden, Japonya İmparatoru Naruhito ile bir araya geldi.

Kamu yayıncısı NHK, Naruhito'nun Biden ile görüşmesinin yarım saat sürdüğünü duyurdu.

Beyaz Saray açıklamasında, görüşmenin "Amerikan halkı adına selam iletilmesi ve Japonya-ABD ilişkilerinin gücünün vurgulanması" amacı taşıdığı kaydedildi.

İmparatorluk İşleri Ajansına (Kunaicho) göre Aralık 2013'te, dönemin Veliaht Prensi Naruhito ile Obama yönetiminin Başkan Yardımcısı Biden görüşmüştü.

(AA)