ABD başkanı Biden’ın iktidara gelişinin ardından yeni bir Asya-Pasifik politikası kapsamında ilk ziyaretini Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Japonya ve Güney Kore’ye yapıyor. İki bakan aracılığıyla yapılan Asya turunda ABD, Çin ve Kuzey Kore karşısında Asya müttefikleriyle bağlarını güçlendirmeyi hedefliyor.

Biden döneminin ilk Asya-Pasifik ziyareti başladı: İlk durak Japonya

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD, Asya’daki ülkelerle ilişkilerinde ‘yeni bir sayfa’ açmak için, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Japonya ve Güney Kore’ye ziyaret gerçekleştiriyor.

ABD’li yetkililer bu ziyarette Çin ve Kuzey Kore karşısında ABD'nin Asya'daki müttefikleriyle ekonomik ve siyasi bağlarını güçlendirmeyi hedefliyor

İlk ziyaretin gerçekleştiği Japonya’nın başkenti Tokyo’da, ABD savunma Bakanı Antony Blinken, “Çin, Hong Kong'daki özerkliği sistematik olarak aşındırmak, Tayvan'daki demokrasiyi alt etmek, Sincan ve Tibet'te insan haklarını kötüye kullanmak ve Güney Çin Denizi'nde uluslararası hukuku ihlal eden deniz iddialarını ileri sürmek için baskı ve saldırganlık kullanıyor. Çin kendi yolunu bulmak için baskı veya saldırganlık kullandığında gerekirse geri adım atacağız” diyerek Çin’e ‘baskı ve saldırganlık’ konusunda eleştiriler yöneltti.

"İLK ZİYARETTE JAPONYA'YI SEÇMEMİZ TESADÜF DEĞİL"

Görüşmelerde Blinken, iki ülke arasındaki "güçlü ve hayati" ekonomik ilişkilere de vurgu yaparak, "Biden-Harris yönetiminin ilk kabine düzeyinde denizaşırı seyahatinde Japonya'yı seçmemiz tesadüf değil. Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri olarak, iklim değişikliğiyle mücadele, siber güvenlik ve küresel sağlık güvenliğiyle başa çıkma olsun, zamanımızın kilit meselelerinde, vatandaşlarımızın hayatlarını gerçekten etkileyen konularda derin bir işbirliği içindeyiz" açıklaması yaptı.

İki ülkenin gündemindeki diğer konular arasında ABD-Japonya tedarik zinciri, temiz enerji, Covid-19'dan sonra ekonomik iyileşme ve daha fazla pandeminin nasıl önleneceği yer aldı. İki ülke, karbondan arındırma, temiz enerji teknolojilerini genişletme ve 2050'ye kadar net sıfır sera gazı emisyonu elde etme taahhütlerini yinelediler.

İKİ BAKANIN BİR SONRAKİ DURAĞI GÜNEY KORE

İkili burada yapacağı temaslarını tamamladıktan sonra Güney Kore’ye geçerek bu ülkede mevkidaşlarıyla "2 artı 2" formatında görüşmeler gerçekleştirecek. Ziyaret, Biden yönetiminin Asya'da müttefiklerle yaptığı ilk üst düzey temas olacak.

Güney Kore’de 26 bin, Japonya’da 50 bin civarında askeri bulunan ABD'nin görüşmelerde bu ülkelerle askerlerin konuşlandırılması noktasında yapılan anlaşmaları ele alması öne çıkarken Covid-19, iklim krizi ve Myanmar darbesi sonrası yaşanan olayların masaya yatırılması ziyaretin diğer gündem maddeleri olarak belirlendi.

Asya’da seyahatinin ardından Blinken, 18 Mart'ta, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Alaska'da Çin hükümetinin dış politikadaki en üst düzey iki diplomatı ve Çin Komünist Partisi Merkezi Komitesi Dışişleri Ofisi Direktörü Yang Jieçı ve Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüşecek.