ABD, Rusya ve Çin arasındaki gerilim dinmiyor. Washington, Pekin Kış Olimpiyatları’nı boykot ederken Çin, “ABD hatasının bedelini ödeyecek” dedi. Öte yandan ABD Başkanı Biden ile Rus lideri Putin görüştü.

Biden geriyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ile Çin arasındaki gerilim tırmanıyor. Ekonomik, siyasi, askeri alanlarda yaşanan restleşme bu kez de spora yansıdı. Beyaz Saray, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve diğer bölgelerdeki insan hakları ihlalleri gerekçesiyle Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulanacağını açıkladı. ABD olimpiyatlara yetkili göndermeyecek, sadece atletler katılacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Çin’in Sincan’da işlediği insanlığa karşı suçlar ve diğer insan hakları ihlalleri nedeniyle 2022 Pekin Kış Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’na hiçbir diplomatik ya da resmi heyet göndermeyeceğiz" dedi.


SPORCULARA TAM DESTEK

Olimpiyatlara gidecek ABD’li sporculara desteklerinin tam olduğunu vurgulayan Psaki, ABD’nin insan haklarını korumak adına verdiği güçlü bir taahhüt olduğunun altını çizerek, Pekin Olimpiyatları’na yapılan bu boykotun diplomatik seviyede olduğunu ve sporcuları etkilemediğini ancak Çin’in insan hakları ihlallerine sert bir mesaj olduğunu söyledi. Çin, ABD’nin Olimpiyatları boykot etmesine misilleme tehdidinde bulundu. Pekin yönetimi "ABD hatasının bedelini ödeyecek” açıklamasını yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, olimpiyatların "siyasi gösteriler ve siyasi manipülasyon için bir sahne" olmadığını söyleyerek "ABD, yaptığı yanlışın bedelini ödeyecek" dedi. Sözcü Lijian, ABD’nin olimpiyat oyunlarına zarar vermeye çalıştığını ve böyle yaparak kendi güvenilirliğini zedelediğini vurguladı.

BİDEN-PUTİN GÖRÜŞTÜ

Washington, Pekin ile ipleri gerirken Moskova’yı da kışkırtmayı sürdürüyor. Karşılıklı restleşmeler sürerken ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin merakla beklenen görüşmüye gerçekleştirdi. Ukrayna geriliminin yanı sıra İran nükleer anlaşması, Afganistan, Suriye ve Libya’daki gelişmelerin ele alındığı çevrimiçi görüşme pek çok konuda anlaşma sağlanamadı. NATO’nun Karadeniz’de artan faaliyetlerinden rahatsız olan Moskova, kırmızı çizgi ilan ettiği Ukrayna’ya yönelik ABD yığınağından rahatsız. Biden ise "kimsenin kırmızı çizgilerini tanımıyorum" diyerek rest çekmişti.

BATILI LİDERLERE BRİFİNG

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı video konferans öncesi ise Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleriyle Ukrayna’yı görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Liderler, görüşmede, Rusya’yı hedeg aldı. Batılı liderler Normandiya Formatı aracılığıyla yürütülecek bir diplomasinin, Donbas’taki sorunun Minsk Anlaşmaları yoluyla çözülmesi için tek yol olduğunu vurguladı. Liderlerin, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteklerinin altını çizerek konuya ortak bir yaklaşım için yakın temas halinde kalınması için mutabık kaldığı aktarıldı.