Bugün görevine başlayacak olan ABD’nin yeni Başkanı Biden’ın Dışişleri Bakanı Adayı Blinken, Türkiye ile yaşanan S-400 krizine dair konuştu. Blinken, Rus hava savunma sistemlerini almasının kabul edilemez olduğunu söylediği Türkiye’den “Sözde stratejik ortağımız” diye bahsetti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen günlerde yaptığı açıklamada ikinci parti S-400’ler için Rusya ile görüşmelerin yapıldığını söylemişti.

Biden’ın Dışişleri Bakanı adayının ilk Türkiye açıklamasında S-400 tepkisi: ‘Sözde stratejik ortağımız’

ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden, bugün TSİ 20.00’da yemin ederek görevine resmen başlayacak. Biden’ın Dışişleri Bakanı olarak önerdiği Antony Blinken, yeni yönetim olarak göreve gelmeden hemen önce yaptığı açıklamada ilk kez Türkiye hakkında konuştu. Blinken, S-400’ler üzerinden sert bir mesaj vererek, “Sözde (so-called) stratejik ortağımızın, aslında en büyük rakibimiz olan Rusya'yla aynı doğrultuda olması fikri kabul edilemez” dedi.

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı adayı Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesindeki oturumda adaylığının onaylanmasından önce senatörlerin sorularını yanıtladı. Geniş bir yelpazede birçok dış politika başlığına ilişkin soruları cevaplayan Blinken, Demokrat Biden yönetiminin Donald Trump'ın ardından nasıl bir yol çizeceğini anlattı.

Yaklaşık 4 saat süren oturumda Blinken’e Türkiye ile ilgili sorular üzerine açıklamalarda bulundu.

Bir NATO müttefiki olan Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alımının 'kabul edilemez' olduğunu söyleyen Blinken, "Sözde (so-called) stratejik ortağımızın, aslında en büyük rakibimiz olan Rusya'yla aynı doğrultuda olması fikri kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

‘GÖZÜMÜZ AÇIK’

Blinken, "Türkiye birçok konuda, bir müttefiğin davranması gerektiği gibi hareket etmiyor. Bu bizim için çok, çok önemli bir konu ve bu konuda gözümüz açık" şeklinde konuştu.

Blinken, "ABD, mevcut yaptırımların Türkiye üzerindeki etkisini görmeli ve ardından daha fazlasının yapılmasına gerek olup olmadığına karar vermelidir" ifadelerini kullandı.

İKİNCİ PARTİ S-400’LER İÇİN GÖRÜŞMELER

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen Cuma yaptığı açıklamada Rusya ile ikinci S-400 paketi için görüşmelerin sürdüğünü söylemiş ve “Biden yönetiminin bu noktada ne diyeceğini bilmeyiz. Bileceğimiz tek şey, Trump döneminde olduğu gibi kendi savunma noktasında adımları bir yerden izin alarak atamayız. Biz bir NATO ülkesiyiz. NATO'da birlikte olduğumuz ülkelerin bize yön vermesini kabul edemeyiz” demişti.

Erdoğan’dan bir gün önce açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, S-400 sorununun diyalog ile çözülebileceğini söylemiş, S-400'lerin geri gönderilmesi gibi bir talebin ise sıkıntı vereceğini belirtmişti. Akar, Rusya ile ikinci parti için görüşmelerin yapıldığını yinelemişti.

ABD YAPTIRIMLARI

ABD geçen ay, Rusya'dan S-400 sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye CAATSA yasası kapsamında yaptırım kararı almıştı.

ABD'nin açıkladığı yaptırımlar, kurum olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile SSB Başkanı İsmet Demir ve üç üst düzey SSB yetkilisini hedef almıştı. SSB'ye ABD ile tüm ihracat izinleri, yetkilendirmeleri, kredileri yasaklanmış, listeye alınan SSB yetkililerinin de ABD'deki mal varlıkları dondurularak vize kısıtlamaları getirilmişti.

İRAN POLİTİKASI

İran konusunda çok sayıda soruya muhatap olan Blinken, ABD'nin İran'la nükleer anlaşmaya dönüp dönmeyeceği konusunda, "Eğer İran nükleer anlaşmanın tüm kurallarına geri döner ve bunlara uyarsa biz de anlaşmadaki yükümlülüğümüze döneriz." açıklamasını yaptı.

Blinken ayrıca, İran'la kuracakları ilişki ve nükleer anlaşma konusunda İsrail ve Körfez ülkeleriyle de istişare yapacaklarını belirtti.

İSRAİL DESTEĞİ SÜRECEK

Yaklaşık 4 saat süren oturumun ikinci bölümünde Blinken'a, Donald Trump yönetiminin aldığı ve "ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ve ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyan" kararı soruldu.

İsrail'e verdikleri desteği sürdüreceklerini vurgulayan ve bu ülkenin ABD'nin bölgedeki en önemli müttefiki olduğunu belirten Blinken, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımayı sürdüreceğiz ve büyükelçiliğimiz de Kudüs'te kalmaya devam edecek" ifadesini kullandı.

KUZEY KORE

Blinken ayrıca, ABD'nin Kuzey Kore ile ilişkilerini ne şekilde revize edeceği konusunda müttefikleriyle görüştükten sonra bir yol haritası belirleyeceğini söylerine ekledi.

BLİNKEN’İN ADAYLIK SÜRECİ

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı adayı Blinken, Senato Dış ilişkiler Komitesinde onay alması durumunda Senato Genel Kurulunda oylama yapılacak. Blinken, oylamada salt çoğunluğun oyunu alması durumunda ülkenin 71. dışişleri bakanı olacak.

Blinken, Obama döneminde hem Beyaz Saray hem Dışişleri Bakanlığı hem de ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde önemli görevlerde bulundu.

Blinken, Obama döneminde 2015-2017'de Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini yürüttü.