Biden’ın göç politikası çözüm sunmuyor: Göçmenler güvende değil
Joe Biden iptal ettiği kararnameyle ABD’deki göçmenlerin 100 gün boyunca sınır dışı edilmesinin önüne geçerken Honduras’tan yola çıkan göçmenlerin ise ABD’ye varmasını engelliyor. ABD, Meksika ve Guatemala, şiddetten kaçan binlerce Honduraslı’yı ülkelerine geri göndermek için ortak hareket etmeye hazırlanıyor.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Başkanı Joe Biden’ın iptal ettiği “Donald Trump kararnameleri” içerisinde “Göçmenlerin 100 gün sınır dışı edilmesinin yasaklanması” yönünde aldığı karar Batı basınında göçmenlerin lehine olduğu için savunuluyor. Ancak Honduras’tan yola çıkan binlerce göçmeni evlerine geri yollamaya çalışanın da yine Biden yönetimi olduğu görülüyor. Ülkede pandemiye karşı aşılama sürecine en geç ulaşacak olanların da göçmenler olması dikkat çekiyor.
VERGİYLE STATÜ KAZANILACAK
Biden’ın göçmenlerin durumuna ilişkin hazırladığı 2021 Vatandaşlık Yasası tasarısı Kongre’de görüşülmeyi bekliyor. Tasarıda, “Göçmenlik sistemimizi modernleştiren yasa tasarısı, ailelerin bir arada kalmasını, ekonomimizin büyümesini, Orta Amerika’dan gelen göçün köklerinde yatan nedenlerin ele alınmasını içeriyor.
Ekonomimize canlılık kazandıracak bu tasarı, her işçinin korunmasını garanti altına alacak” ifadeleri yer alıyor. Ayrıca, “Amerika’da kaçak olarak yaşayan kişilerin vergi ödemelerini yerine getirdikleri takdirde geçici yasal statü başvurusunda bulunmasına olanak tanınacak” ifadeleri de yine tasarıda bulunuyor. ABD’de yaşayan kayıt dışı göçmenlere statü verilmesini sağlayacak söz konusu tasarı yollara düşen göçmenleri kapsam dışı bırakıyor. Teksas eyaletinden Başsavcı Ken Paxton ise Biden’ın göçmenlerin sınır dışı edilmesini durduran kararnamenin “Göçmenlik yasasını ihlal ettiğini” iddia ederek dava açtı.
MEKSİKA’DAN DESTEK
Biden ekibi ise Honduras’tan yola çıkan 8 bini aşkın göçmenin ABD’ye yürüyüşünü engellemek için Meksika ve Guatemala yönetimleriyle jet hızıyla işbirliği sağladı. Buna göre, Honduras’tan yola çıkan binlerce göçmenin bu üç ülkede kalmasına izin verilmeyecek. Koronavirüs önlemleri kapsamında göçmenlerin ülkelerine geri gönderileceği belirtilirken Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da Biden’la yaptığı telefon görüşmesinde sınırda bekletilen göçmenlerin ABD’ye akınını engellemek için güvenlik önlemlerinin alındığını bildirdi.
‘EVİNİZE GERİ DÖNÜN’
ABD’nin Guatemala Büyükelçisi William Popp ise “Sınırları düzensiz bir şekilde geçen tüm göçmenler, ulusal sağlık güvenliği için derhal evlerine geri gönderilecek” açıklaması yaptı. Guatemala Dışişleri Bakanı Pedro Brolo ve Meksika’nın Guatemala Büyükelçisi Romeo Ruiz’le görüştüğünü belirten Popp, “Devasa insan akışı girişimlerine müsamaha gösterilmeyecek ve buna karşı çıkılacaktır” dedi. Popp, Honduras’ta suç örgütlerinin şiddetinden kaçan binlerce insana “Lütfen evlerinizi terk etmeyin, ailelerinizi tehlikeye atmayın” sözleriyle seslendi. Ancak, Honduraslı göçmenler ABD’ye varmakta kararlı. Meksika sınırına yürüyerek varmak isteyen göçmenler Guatemala’da polis ve asker barikatları önünde nöbet eylemini sürdürüyor.
***
EKONOMİNİN MERKEZİ
ABD’de Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi, Biden’ın göçmenlerle ilgili kararının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Biden’ın Kongre’ye gönderdiği göçmenlik reformu tasarısı tamamen üretimden gelen ilişkilerle ilgili. Göçmen işçilerin ekonomideki merkezi rolünü bilen Biden, adımlarını buna yönelik atıyor. Şimdilik sınır dışı etmelerin durdurulması aynı zamanda göçmen hakları için günlerce Demokratların genel merkezi önünde eylem gerçekleştirenlerin bir kazanımıdır” açıklaması yaptı.
***
Kanada’dan rekor sınır dışı oranları
ABD’nin komşu ülkesi Kanada’nın 2019’dan bu yana 12 binden fazla kişiyi sınır dışı ettiği ortaya çıktı. Reuters’in haberine göre, Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) ülkede göçmenlerinin çoğunun “suça karışma” gibi nedenlerden dolayı sınır dışı edildiğini açıkladı. CBSA verilerine göre, 12 binden fazla kişiyi içeren sınır dışı etme oranın 2015’ten bu yana en yüksek seviyede olduğu belirlendi. Kanada’da Justin Trudeau hükümetinin pandeminin yayılmaya başladığı mart ayında erteleme kararı aldığı sınır dışı işlemlerine kasım ayında tekrar başlaması tepki çekmişti.