Biden’ın imzaladığı savunma yasası Ankara’yı kızdıracak

HABER MERKEZİ

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya, Çin ve Türkiye'nin tepkisini çekecek Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı (NDAA) imzaladı.

2022 savunma harcamalarını içeren 768,2 milyar dolarlık yasada Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) programını yakın takibe alma ve Azerbaycan'a yapılan yardımların kesilmesini önleyen muafiyetin kaldırılmasına ilişkin tasarılar da var.

Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) destek verilmeye devam edilmesini öneren yasa, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin silahlı gücü Peşmerge de dâhil Irak ordusuna askeri ve mali yardımı da içeriyor. Yasa, Peşmerge için bu yıl 257 milyon dolar, Suriye için ise 200 milyon dolar ayrıldı.


ATİNA İLE İŞBİRLİĞİ

Atina ile savunma iş birliği tasarısının da yer aldığı yetkilendirme yasasında Yunanistan’ın askeri modernizasyonuna tam destek verilmesi, Amerikan askeri ekipmanlarının satışının onaylanması ve hızlandırılması, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail-ABD iş birliğinin genişletilmesini öngörülüyor.
Yunanistan’ın ABD’den F-35 savaş uçağı tedarik etmesi durumunda ABD Başkanı’nın tedarik ve teslim süreci hızlandırma yetkisinin bulunması da yasada yer alan maddeler arasında bulunuyor.

YARDIMLAR ARTIYOR

Ukrayna'ya askeri yardım miktarını yıllık 250 milyondan 300 milyon dolara çıkaran yasa, Rusya'ya karşı Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi'ne 4 milyar dolar kaynak sağlanması ve Baltık ülkelerine 100 milyon dolarlık askeri destek verilmesini şart koşuyor.

Yasa, Çin'e karşı Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi'ne 7,1 milyar dolar kaynak ayırırken, Uygur Özerk Bölgesi’nde üretilen ürünlerin Savunma Bakanlığınca alınmasını da yasaklıyor. Bölgede Çin'in askeri adımlarının yakından takip edilmesini öngören yasa, Tayvan ile gerekli savunma iş birliğine devam edilmesini ve Tayvan ordusunun modern kalmasının sağlanmasını talep ediyor.

Yasa, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinden sonra Amerikan ordusunun bu ülkede yürüttüğü 20 yıllık savaşı incelemek üzere bağımsız Afganistan Savaş Komitesinin kurulmasını öngörüyor.