Biden'ın Ortadoğu planları görünür hale geldi: Suriye bombalandı

Dış Haberler Servisi

ABD Başkanı Joe Biden'dan İran ve Suudi Arabistan'a dönük iki kritik hamle yapıldı. ABD jetleri önceki gece Suriye'nin doğusunda hava saldırıları düzenledi. İran destekli Haşdi Şabi'nin karargâhlarına yapıldığı duyurulan saldırılarda 22 kişi hayatını kaybederken söz konusu olay Biden'ın göreve geldiğinden bu yana verdiği ilk askeri harekât emri oldu. Biden'ın, Irak'ta son günlerde ABD üsleri ve askeri konvoyların hedef alınmasına karşılık bu saldırının talimatını verdiği aktarıldı.

Pentagon, "Biden, Ortadoğu'daki ABD birliklerini korumak için harekete geçeceği konusunda açık bir mesaj verdi" dedi. Söz konusu saldırının, Biden ekibinin İran'la nükleer anlaşma pazarlığına yeşil ışık yaktığı dönem yapılması dikkat çekti. İran sessizliğini korurken İsrail ise Washington'ın İran'la anlaşma arayışlarından hoşnut değil. İran'la olası bir nükleer anlaşmaya şiddetli karşı çıktığını açıklayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail basınının iddiasına göre İran'a karşı "dörtlü savunma" kurmak için Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile müzakereler yürütüyor.

KRİTİK GÖRÜŞME

Washington'ın bölgedeki son diğer kritik hamlesi, İstanbul'da Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya ilişkin istihbarat raporunu açıklamaktan son anda vazgeçmesi oldu. Reuters, raporda "Prens Selman cinayete onay verdi" dendiğini iddia ederek bu raporun açıklanması halinde ABD-Suudi ilişkilerinde ciddi krizler yaşanacağına işaret etmişti. Söz konusu erteleme kararı, Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz ile Biden arasında yapılan telefon görüşmesinin akabinde geldi. Beyaz Saray'ın görüşmeye ilişkin açıklamasında, Biden'ın, Yemen'deki İran yanlısı grupların saldırılarına karşı Suudi Arabistan'ın yanında oldukları güvencesini verdiği ifade edildi. Açıklamada, Kaşıkçı raporundan söz edilmedi.