ABD basını Biden’ın yemin törenine katılan Bernie Sanders’ın eldivenleri kadar işçilerin grevine ilgi göstermiyor. Biden ise apar topar iptal ettiği kararnameler içerisinde yalnızca kira ve öğrenci kredi ödemelerini geciktirerek açlığa sürüklenen halkı görmezden geliyor. ABD’li sosyalistler “Mevcut düzenle hesaplaşalım” çağrısı yapıyor.

Biden’ın temsil ettiği düzenle hesaplaşma çağrısı: Çare kişide değil halkta

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin çiçeği burnunda başkanı Joe Biden’ın yemin töreninde “Birlik ve beraberlik” mesajı vermesi ve Batı basınının Biden’ı “ABD halkının kurtarıcısı” olarak lanse etmesi Amerikalı sosyalistlerin tepki nedeni. 30 milyonu aşkın ABD’linin açlık sınırında yaşadığı, işsizlik başvurularının rekor kırdığı ve hastaların otoparklarda bakıldığı koşulların yalnızca Donald Trump politikaları değil sınıfsal eşitsizliğin sonucu olduğunu hatırlatan sosyalistler, ülkede acil çözülmesi gereken sorunlara işaret ediyor.

GREVCİLERE SALDIRI

New York’ta greve çıktıkları için saldırıya uğrayan depo işçileri, Demokratların solcu senatörü Bernie Sanders’ın yemin törenine katılırken taktığı eldivenler kadar kamuoyunda yer bulamıyor. ABD’nin sosyalist basını, Bronx’taki Hunts Point Produce Market’te pandemiden ötürü altı çalışma arkadaşını kaybeden ve bu nedenle çalışma koşullarının iyileştirilmesi için greve çıkan depo işçileriyle görüştü. 17 Ocak’ta greve çıkan depo işçileri, Demokrat Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun sevk ettiği yüzlerce güvenlik görevlisi tarafından darp edildiklerini vurguladı. Beş arkadaşlarının gözaltına alındığını belirten onlarca işçi, “Şirketin çıkarlarını halkın çıkarları üzerinde tutan anlayışa karşı bağımsız bir siyasi seferberliğe hazırlanıyoruz” mesajı verdi.

ÖĞRETMENLER ZORLA OKULA GÖNDERİLİYOR

Gündemde yer bulamayan bir diğer iş kolu öğretmenler. Demokratların kontrolündeki Chicago eyaletinde bu ay öğretmenlerin zorla okullarda yeniden görevlendirilmesi tepki çekti. Okul binalarına dönmeyi reddeden eğitimcilerin maaşları kesildi ve öğrencilere uzaktan eğitim verdikleri hesapları kapatıldı. Chicago Eğitimciler Komitesi, çocukların okullara gönderilerek anne ve babalarının da işyerlerinde zorunlu olarak çalıştırılmak istendiğini belirtiyor. Okulların kapalı kalması için greve hazırlanan öğretmen komitesi, “Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, işçilere ve ailelerine küçük bir ücret sağlarken, Wall Street’i ve diğer dev şirketleri kurtarmak için trilyonlar buldular” diye vurguluyor.

HASTALAR OTOPARKTA

Teksas eyaletinin en büyük kenti Houston’da ise özel Heights Hastanesi, kirayı ödeyemediği için hastalara otoparkta bakılıyor. 18 Ocak’ta hastane kapısına kilit vurulduğu için sağlık çalışanları, hastaların kayıtlarına erişemeden otoparkta tedavi vermeye zorlanıyor. Personelin hastaneye girmesini önlemek için güvenlik ve polis bu hafta Heights Hastanesi’ne gönderildi. 1917’de kurulan hastane, 300 bin dolardan fazla mali borcu bulunduğu gerekçesiyle kapatılırken diğer hastanelerde yer olmadığı için hastaların ortada kalmasına karşı hiçbir adım halen atılmadı.

SINIFSAL UÇURUMUN ÜSTÜ ÖRTÜLEMEZ

Tüm bunlar yaşanırken göreve gelir gelmez iptal ettiği Trump kararnameleri içerisinde sadece kira ve öğrenci kredileri ödemelerini geciktiren Biden’ın ülkede artan yoksulluğun sebebi olan kurulu düzenle sorunu olmadığı hatırlatılıyor. ABD solu, çarenin Trump veya Biden’da olmadığını, bu siyasi figürlerin temsil ettiği düzenle hesaplaşarak halkın sorunlarının çözüleceğini savunuyor.

Sosyalist Eşitlik Partisi’nin sitesi World Socialist Web Site’ta yayımlanan baş yazıda, şunlar vurgulanıyor: “Biden en güçlü emperyalist ülkenin başkomutanı pozisyonunu üstlenen kapitalist bir politikacıdır. Pandeminin felaketle yayılması tüm kapitalist düzeni tehdit edecek sosyal ve politik bir patlama riski taşıyor. Biden’ın ‘birlik’ konuşması, gerçeği örtmek için boş bir soyutlamadır, sınıfsal uçurumun üstünü örtmek için çaresizce bir çabadır. Bu uçurum Demokratları, farklılıkları ne olursa olsun aynı düzeni temsil eden Cumhuriyetçilerden ayırmıyor. Milyarderler ve yoksullar barış ve uyum içinde yaşayamaz. Biden’ı soyutlamalara iten asıl neden, kapitalist yönetici sınıf ile işçi sınıfı arasındaki çatışmalardan doğan korkudur.”

***

ÇİN’E KARŞI SALDIRGANLIK İSTİYOR

Demokratların kontrolüne geçen Senato ilk kez Biden’ın kabinesinde yer alan bir ismi onayladı. Onay alan Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Çin’e karşı “saldırgan tutum” sergilenmesi gerektiğini savunan bir isim. Eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminde CIA Başkan Yardımcılığı ve Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı görevlerinde bulunan Haines, “Çin’e yaklaşımımız gelişmeli ve saldırgan Çin gerçeğiyle yüzleşmeli. Karşılaştığımız zorluklarla başa çıkmak için saldırgan bir tavrı destekliyorum” açıklamalarıyla hatırlanıyor.

***

KAPİTALİSTLER İKTİDARDA

ABD’de seçimlere giren Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL), Biden’ın yemin töreni sonrası “Biden ofiste, kapitalistler iktidarda” başlıklı bir açıklama yayımladı.

Açıklama şu şekilde:

Yönetici sınıfın, zenginliğinin ve gücünün açık bir savunucusu, ABD Başkanı olarak göreve başladı. Pek çok insan, Donald Trump’ın Beyaz Saray’ı terk etmesinden anlaşılır bir şekilde rahatlamış olsa da, Joe Biden işçi sınıfının karşı karşıya olduğu acil krizleri düzeltmek için hiçbir şey yapmayacak ve ABD savaş makinesinin yıkıcı rolünü dizginlemeyecek. Neredeyse tüm yetişkin hayatını siyasi elitin bir üyesi olarak geçiren Biden, Wall Street ve Pentagon’un hizmetinde gerici bir politikacı olarak net bir geçmişe sahip. Biden, Senato’da ABD emperyalizminin görevli bir vekili ve Obama’nın başkan yardımcısıydı. 2003’te Irak’ın kana bulanmış işgali lehine oy kullandı ve hatta ABD işgaline karşı direnişi bastırmanın bir yolu olarak ülkenin sömürge tarzı bölünmesini önerdi.

‘BIDEN SOL MUHALEFETİ SAVUŞTURMAK İSTİYOR’

Kabul konuşmasında Biden, ulusal birlik, uzlaşma ve iki partililiğe olan ihtiyacı vurguladı. Cumhuriyetçi Parti, 6 Ocak’ta Kongre Binası’na yapılan saldırının ardından kargaşaya gömüldüğünde, bazı unsurlar Biden’ın işbirliği teklifini kabul etme eğiliminde olabilir. Tarihsel olarak “iki partililik” her zaman liberallerin kendilerini aşırı sağın programına uyarlamasıyla sonuçlandı. Demokrat Parti artık Kongre’nin her iki meclisini de kontrol ediyor, şu anda “iki taraflılık” istemelerinin tek nedeni, sola karşı sağ kanadın programını tercih etmeleridir. Ancak siyaset dinamiktir ve kitlelerin müdahalesi her şeyi değiştirebilir. İşçi sınıfı mücadelesi, en gerici politikacıyı bile taviz vermeye zorlama gücüne sahiptir. Biden bunu biliyor ve ilk görevlerinden biri sol muhalefeti savuşturmak olacaktır. ABD’nin karşı karşıya olduğu korkunç sorunlar, görevi elinde tutan bireysel politikacılarda değil, kapitalist sistemin kendisinde kök salmaktadır. Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi mevcut sisteme karşı mücadeleye çağırmaktadır.”