Biden, ‘İran’la mücadele’ mesajları verirken Tahran’la görüşmek istiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden gazetecilerin önünde “İran’la mücadele rotamız değişmeyecek” mesajları verirken Washington’ın Tahran’la gizli nükleer anlaşma pazarlıkları yürüttüğü gündeme geldi. İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’den Avrupa ülkeleri aracılığıyla gelen gayri resmi görüşme taleplerine “Yaptırımlar kaldırılana dek gayri resmi görüşme olmayacak” mesajı verdi.

Bakanlık sözcüsü Said Hatipzade önceki gün yaptığı açıklamada, “ABD ve üç Avrupa ülkesinin yakın zamandaki tutum ve eylemleri göz önüne alındığında, Joseph Borrell tarafından önerilen gayri resmi bir toplantı için zamanın uygun olduğunu düşünmüyoruz” dedi. İran’ın bu açıklamasıyla Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell’in ilk kez söz konusu görüşmelere aracılık yaptığı ortaya çıktı. AB henüz sessiz kalırken Hatipzade, “ABD, yasadışı ve tek taraflı yaptırımlarına son vermeli ve taahhütlerine geri dönmelidir” mesajı verdi. Washingon, İran uranyum zenginleştirme faaliyetlerini kısıtlamadığı müddetçe anlaşma masasına oturmamayı savunuyor.

Silah tüccarları Çin’le gizli ticaret yaptı

ABD’nin nükleer anlaşma girişimlerine şiddetle karşı çıkan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise yine İran’ı hedef aldı. Ülkeye ait bir kargo gemisinin geçişi sırasında Umman Körfezi’nde meydana gelen patlamadan İran’ı sorumlu tutan Netanyahu, “İran, İsrail’in en büyük düşmanı ve bu düşmanı engellemeye kararlıyız” açıklaması yaptı. İsrail yönetimi, İran’ı uranyum zenginleştirme faaliyetleri nedeniyle tehdit ederken ülkesinde yasadışı silah tüccarlığı rekor kırdı.

Middle East Eye’ın haberine göre, İsrail’de 20’yi aşkın silah satıcısının Çinli yetkililerle milyar dolarlık insansız hava aracı ticareti yürüttüğü ortaya çıktı. Ülke basınında “En büyük silah endüstrisi skandalı” olarak duyurulan söz konusu olay, “Geçmişte, birçoğu ABD’yi kızdıran benzer sorunlu satışlar oldu. İsrail, ABD ile yakın ilişkiyi sürdürmeye çalışırken Çin’le de ticareti geliştirmek için tehlikeli bir oyun oynuyor” olarak yorumlandı.