Biden olmadı Destici ile görüştü

POLİTİKA SERVİSİ

Birleşmiş Milletler (BM) 76’ncı Genel Kurulu için ABD’ye giden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmedi ancak Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile bir araya geldi. Ülkede bir dizi sorun yaşanırken iki siyasi parti başkanının ABD’de bir araya gelmesi sosyal medyada tepkiye neden oldu.

ABD’ye ‘ordu’ kalabalığında giden Erdoğan, 1 buçuk milyar dolar değerinde Türkevi’nin açılışını yaptı. Açılışı siyasi şova çeviren Erdoğan’ın ABD’deki temasları sürüyor. Okyanus ötesi yol giden Erdoğan’ın ABD ziyaretleri ilginçleşmeye başladı. Biden ile görüşemeyen Erdoğan, BBP Başkanı Destici ile görüştü.

Destici, Türken heyeti, New York Times heyeti, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yapılan görüşmelere, FPA ve SETA DC tarafından düzenlenen programa, TAİK tarafından ABD iş dünyasının temsilcileriyle tertiplenen etkinliklere de katıldığını belirtti.

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Destici, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızla, Türkevi’nde bir araya gelerek; ABD ziyareti, Türkevi’nin açılışı ve sair hususlarla ilgili görüşme gerçekleştirdik. Davetleri, kabulleri ve özellikle New York’ta BM Binası’nın hemen karşısındaki Türk Evi’ni ülkemize kazandırdıkları için teşekkür ederiz.” Erdoğan ile görüşmeyen Biden, New York’ta, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya geldi.

‘DOSTUM BIDEN’ ÇIKIŞI

Önceki gün Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından ABD iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Erdoğan, “Değerli dostum Başkan Biden ile 14 Haziran’da Brüksel’de yaptığımız samimi ve kapsamlı görüşmede bu konudaki ortak irademizi teyit ettik. Sayın Başkanla ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinin hem mümkün hem de gerekli olduğu hususunda tam bir mutabakat içindeyiz. İkili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara ulaştırmaya yönelik kararlılığımızı beraberce vurguladık." açıklamasını yapmıştı. Öte yandan Erdoğan’ın ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ kitabının tanıtımı New York’un ana cadde ve sokakları ile Times Meydanı’ndaki bazı led ekranlarda ve seyyar kamyonlarda yapıldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre İletişim Başkanlığı’nın organizasyonu ile yapılan tanıtımda Erdoğan’ın kitabı görselleriyle birlikte İngilizce olarak tanıtıldı. Meydanda bir günlük reklam panosu ücretinin yaklaşık 5 ile 50 bin dolar arasında değiştiği belirtiliyor.