ABD Başkanı Joe Biden, "Türkiye'ye F-16 uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Bunu yapabilmek için ihtiyacım olan şey Kongre onayı. Bu onayı alacağımızı düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Biden: Türkiye'ye F-16 uçaklarını satmalıyız
Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresi'nden onay alabileceklerini söyledi.

Biden, İspanya'nın başkenti Madrid'deki NATO Zirvesi'nin bitiminde basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna-Rusya savaşına değinen ABD Başkanı, "Putin NATO’yu parçalayabileceğini, bizi zayıflatabileceğini düşündü ama tam olarak istemediği şeyle karşılaştı. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ile beklemediği şeyle karşılaştı" ifadelerini kullandı.

Biden, "Ukrayna’nın yenilmesine müsaade etmeyeceğiz, Rusya'nın kazanmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.,

ABD Başkanı açıklamasında, petrol fiyatlarının artmasının, gıda krizinin nedeninin Rusya olduğunu söyledi.

Biden, "Rusya mantıksız davranmayı bırakırsa savaş yarın bile sona erebilir" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞI

Türkiye'ye F-16 uçaklarının satışıyla ilgili AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a söz verip vermediği sorulan Biden, şunları kaydetti:

"Kendisine söylediğim aralık ayında söylediğimle aynı. (Türkiye'ye) F-16 uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Aralıktan beri tutumumu değiştirmediğimi kendilerine ifade ettim. Bir karşılık da olmadığını ve sadece satmamız gerektiğini söyledim. Bunu yapabilmek için ihtiyacım olan şey Kongre onayı. Bu onayı alacağımızı düşünüyorum."