ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Rus işgali durumunda ABD'nin ortak ve müttefik ülkelerle birlikte kararlı adımlar atmaya hazır olduğunu” söyledi. Biden öte yandan Rusya'nın Şubat ayında saldırıya hazırlandığı görüşünü de paylaştı.

Biden, şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağını savundu

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Joe Biden bugün Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD'nin ortak ve müttefikleriyle kararlı bir şekilde adım atmaya hazır olduğunu bir kez daha dile getiren Biden, ABD'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğini savundu.

ABD'nin Ukrayna'ya geçen sene yarım milyar dolar kalkınma ve insani yardım desteği sağladığına işaret eden Biden, ABD'nin Rusya'nın askeri yığınağı sonucu Ukrayna ekonomisini desteklemek için makro ekonomik destek yolları aradığını belirtti.

Biden görüşmede, büyükelçilik personellerinin ülkeden ayrılmasına rağmen ABD'nin Kiev'deki büyükelçiliğinin açık ve tam faaliyette olduğunu vurguladı.

‘ŞUBAT AYINDA SALDIRI OLACAK’

CNN International, ABD Başkanı Biden'ın, Ukraynalı mevkidaşını "bir Rus saldırısının eli kulağında olabilir" diyerek uyardığını yazdı. Haberde, Biden'ın Şubat ayında bir saldırı olmasına kesin gözüyle baktığı ifade edildi.

BİDEN: 'YANIT VERECEĞİZ'

ABD Başkanı Biden, görüşmenin ardından Twitter hesabından bir açıklama yaparak, "Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile diplomatik çabalarımızı ve Ukrayna'nın egemenliğine ile toprak bütünlüğüne desteğimizi yeniden teyit etmek için görüştüm. Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte kararlı bir şekilde yanıt vereceğiz" dedi.