İslamabad merkezli Araştırma ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Direktörü Imtiaz Gül, Taliban rejimi altındaki Afganistan’da El Kaide lideri Zevahiri’nin öldürülmesi ve IŞİD-Horasan ile yaşanan çatışmaları değerlendirdi. Pakistanlı uzman Gül’e göre Taliban ve Biden yönetimi imajını tazeleme peşinde.

Biden ve Taliban imaj derdinde
El Kaide lideri Eymen El Zevahir pazar günü öldürüldü.

Umut SERDAROĞLU

ABD ve dinci gericiliğin yıkıma sürüklediği Afganistan'da Taliban, El Kaide ve IŞİD arasında son dönemlerde yaşanan çatışmalar ile hesaplaşmalar tırmandı. El Kaide lideri Eymen El Zevahiri’nin pazar günü ABD tarafından Kabil’in lüks semtindeki evinin balkonunda drone saldırısıyla öldürülmesinin ardından dün de Taliban güçleri ile IŞİD-Horasan arasında çatışmalar başladı. Kabil'de Taliban ile IŞİD-Horasan arasındaki çatışmada 4 cihatçının öldürüldüğü bildirildi. Twitter hesabından açıklama yapan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, bir IŞİD-H hücresine operasyon düzenlendiğini birinin de yakalandığını aktardı.

CİHATÇILAR BİRBİRİNE GİRDİ

Ağustos 2021'de yönetimi ele geçiren Taliban’ın gerici rejimi altındaki ülkede El Kaide ve IŞİD’e yönelik bu operasyonların ABD ve Batı kamuoyuna yönelik bir mesaj olduğu ileri sürüldü. Kız çocuklarının okumasına izin vermeyen, kadınlara kölelik düzenini dayatan Taliban’ın radikal İslamcı örgütlerle mücadele edildiği izlenimi vererek, uluslararası tanınırlık ve kredi peşinde olduğu belirtildi. Taliban uluslararası yardımların yeniden sağlanmasının ve kendi rezervleri üzerindeki blokajın kaldırılmasın peşinde.

Kimi uluslararası analistler bu yaşananların yeni rejimle, yeni rejim içinde gücün nasıl paylaşılacağıyla, kimin hangi pozisyonu alacağıyla ilgili olabileceği görüşünde. Kimilerine göre ise içeride sancılı bir dönemden geçen ABD Başkanı Joe Biden Zevahiri operasyonuyla imaj tazeleme peşinde.

GÜÇ ÇATIŞMASI YAŞANIYOR

İslamabad merkezli Araştırma ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Direktörü Imtiaz Gül, "Eymen el Zevahiri'nin öldürülmesi, El Kaide içerisinde bir faslı kapattı" yorumunu yaptı. Taliban içinde bir güç savaşının verildiğini kaydeden Gül, “Hakkaniler ile Kandaharlı Talibanlılar arasında iç çatışma var. Bir güç mücadelesi sürüyor. Bu mücadele başlayalı bir yıl oldu. Ancak güç mücadelesinin öldürme olayıyla ilgisinin olup olmadığını şu an için kestiremiyoruz. Zevahiri, Hakkani ailesine ait olduğu bildirilen bir misafirhanede kalıyordu. Taliban'ın operasyonda bir rol oynayıp oynamadığını bilmiyoruz” dedi.

Imtiaz Gül, Araştırma ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi DirektörüImtiaz Gül, Araştırma ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Direktörü

Zevahiri’nin öldürülmesinde Pakistan parmağı olabileceğini belirten Gül, “Öldürme, ABD tarafından ve muhtemelen Pakistan istihbaratının yardımıyla gerçekleştirilmiş katmanlı bir eylem. Taliban sessizliğini koruyor. Saldırı Başkan Biden'ın imajının yenilenmesine ve Afganistan'dan hemen çekilmesinden sonra yaşadığı şoktan kurtulmasına yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

Zevahiri liderliğindeki El Kaide’nin ABD, Suudi Arabistan, Pakistan, İran, Rusya ve Çin gibi pek çok düşmanının olduğunu kaydeden Pakistanlı analist, şu değerlendirmeyi yaptı: “El Kaide Çin'in açık düşmanı olan Türkistan İslam Partisi’ne ve Rusya'nın büyük bir tehdit olarak gördüğü Özbekistan İslami Hareketi’ne çok yakındı. Bu yapılar Taliban'ın yeniden iktidara gelmesinden sonra Afganistan'da iyi bir sığınak, iyi bir koruma elde eden terör tekelleri. Afganistan tüm bu terör ağları için bir sığınak alanıydı. Pakistan da Tehrik-i Taliban Pakistan konusunda endişeli. Onlar da Taliban'a sığınıyorlar. Bu yüzden, Zevahiri'nin öldürülmesi Afganistan'ı kendilerine karşı faaliyetler için bir merkez olarak gören tüm ülkeleri sevindirdi. Dolayısıyla, bölgesel aktörler onlardan kurtulmak için Taliban'a daha fazla baskı yapmaya başlayacaklar.”