Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından beri ilk yurt dışı ziyaretini yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, temaslarda bulunmak üzere ABD'nin başkenti Washington'a geldi. Zelenski, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden tarafından karşılandı. Biden ve Zelenski ikili görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Biden, Ukrayna'ya 374 milyon dolardan fazla insani yardım sağlayacaklarını açıklayarak "Ukrayna'nın yanındayız" mesajı verdi.

Biden ve Zelenski'den ortak açıklama: "Ukrayna'nın yanındayız"
Fotoğraf: AA

Ülkesindeki savaşın 300. gününde ilk yurt dışı ziyaretini ABD'ye gerçekleştiren Volodimir Zelenski, üzerinde savaş boyunca giydiği Ukrayna armalı haki renkteki kıyafetle Beyaz Saray'a geldi.

Karşılamanın ardından Biden ve Zelenski ikili görüşmeye geçti. Biden ve Zelenski, ikili görüşme öncesinde kısa bir basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Biden, Putin'in "kışı bir silah olarak kullandığını" söylerken, "Putin tarafından yürütülen acımasız ve vahşi bir savaşa karşı savunmada sizlerin yanında olmak bir onurdur. İnanması güç ama savaşın üzerinden 300 gün geçti. Putin, Ukraynalıların bir ulus olarak var olma haklarına ve masum Ukrayna halkına yönelik saldırıları hiçbir sebep olmaksızın acımazsızca sürdürdü" ifadelerini kullandı. Biden ayrıca, ABD'nin Avrupalı müttefiklerle birlikte Ukrayna'nın yanında yer almaya devam edeceğinin garantisini verdi.

ABD Başkanı Biden'a, ABD Kongresi'ne ve ABD halkına teşekkür ederek sözlerine başlayan Zelenski, "Sizin liderliğiniz burada çok önemli. Bizim halkımızın sizin halkınıza da teşekkürlerini iletmek istiyorum. Bizim için desteğiniz gerçekten çok kıymetli. Burada olmak benim için çok büyük bir onur" dedi.

Rusya ile şiddetli çatışmalara sahne olan Donetsk bölgesindeki Bakhmut kentine dün bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Zelenski, bir yüzbaşı tarafından Biden'a gönderilen askeri madalyayı takdim etti. Biden ise Zelenskiy'nin hediyesi üzerine kendi geleneklerinden bahsederek Zelenski'e özel demir paralardan hediye edeceğini belirtti.

BIDEN: "UKRAYNA ASLA YALNIZ DEĞİL"

İki lider görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Biden, ABD'nin Ukrayna'ya insani yardım için 374 milyon dolardan fazla taahhütte bulunduğunu söyledi.

ABD Başkanı Biden, "Amerika ve tüm dünya için yeni yıl yaklaşırken tüm dünyanın Ukrayna ile birlik olması lazım. Saldırıların başlamasının 300. gününde Ukrayna halkı kararlılıkla saldırılara karşı duruyor. Ukrayna asla yalnız değil. Tüm Amerikalılar, tüm imkanlarla Ukrayna'yı destekliyor" dedi.

"Putin'in savaşı durdurma niyeti yok. 1.85 milyar dolarlık yardım paketi önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya verilecek. Bu yardım; füze sistemleri, tank ve diğer askeri ihtiyaçları kapsıyor" açıklamasını yapan Joe Biden, "Ukrayna'ya 45 milyar dolarlık ek yardımın Kongre'de imzalanmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Biden, basın toplantısının sonunda "Sayın Zelenski endişelenmeyiniz, Ukrayna'nın yanındayız" dedi.

ZELENSKİ: "RUSYA TERÖRİST BİR ÜLKEDİR"

Zelenski ise Biden ve ABD halkına teşekkür ederek, "Bu kış hayatta kalmak zorundayız ve Rusya'nın enerji altyapısına karşı ayakta kalmalıyız" şeklinde konuştu.

Biden'ın 45 milyar dolarlık ek yardım ile ilgili açıklamasına Zelenski, "45 milyarlık yardım için teşekkürler, umarım bu büyük destek Kongre tarafından kabul edilir, bu kışı atlatmalıyız" karşılığını verdi.

Zelenski 'Biden'a açık ve kararlı desteği' için teşekkür etti.

(İHA-AA)