Bükreş Bienali’nin onuncu edisyonunun küratörlüğünü, ‘Jarvis’ adı verilen yapay zekâ üstlenecek. Jarvis, bienal için sanatçı ve eser seçecek

Bienalde sergilenecek eserleri Javis seçecek

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

2022’de 10’uncusu gerçekleştirilecek Bükreş Bienali’nin küratörünün bir yapay zekâ olacağı açıklandı. Avusturya merkezli yazılım ve tasarım stüdyosu Spinnwerk tarafından geliştirilen ve adının Jarvis olduğu açıklanan yapay zekâ, bienal için sanatçı ve eser seçecek.

Spinnwerk’ün kurucusu Razvan Ion yaptığı açıklamada yapay zekânın adını Iron Man evrenindeki bilgisayar sistemi J.A.R.V.I.S.’ten aldığını açıkladı. Ion, katılımcı seçme işleminin makine öğrenimi metoduyla çeşitli üniversiteler, galeriler ve sanat merkezlerinin veri tabanlarını tarayarak gerçekleştireceğini belirtti. Bienal ekibinin katılım için bilgilerini veri tabanı vasıtasıyla paylaşacaklara güvenmesi gerektiğini söyleyen Ion, bienalin aynı zamanda Spinnwerk’in geliştireceği sanal gerçeklik (VR) altyapısı ile çevrim içi gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi. Organizasyona, bu sayede pek çok kişinin katılması umuluyor.

Bükreş Bienali’nin 9’uncusunun 28 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Henk Slager küratörlüğünde hazırlanan bienal, dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sebebiyle 28 Haziran’a ertelendi ve çevrimiçi olarak yapılacağı duyuruldu.

İLK DEĞİL; SON DA OLMAYACAK

Yapay zekâ teknolojisi ile sanat arasındaki ilişki yeni değil. Daha önce yüzlerce Eurovision şarkısının sözleri ve melodilerinden oluşan bir veri tabanıyla ‘Blue Jeans and Bloody Tears’ isimli bir şarkı üretilmişti. Fransa merkezli Obvious firması tarafındansa daha önce geliştirilen bir yapay zekâ resim çizmişti. Resimde ve müzikte olduğu gibi yapay zekâ çalışmalarının izleri edebiyatta da görülmeye başlandı. Kanadalı yazılımcı Adam King’in OpenAI altyapısıyla oluşturduğu TalkToTransformer adlı internet sitesi de hikâye yazıyor. Birkaç kelimelik bir giriş yazdığınızda yapay zekâ bu cümleleri birkaç paragraflık bir hikâye haline getiriyor.