BIFED’de ödüller sahiplerini buldu. Fethi Kayaalp Büyük Ödülü'nü yönetmenliğini Daniel Lambo’nun yaptığı Belçika yapımı ve asbest konulu “Nefessiz” filmi aldı. Gaia Öğrenci Ödülü ise yönetmenliğini Hössle’nin yaptığı “Batan Güneşin Doğuşu”nun oldu

BIFED’de ödül Nefessiz’in

MUSTAFA DERMANLI

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Bozcaada Uluslarası Ekolojik Belgesel Festivali’nde (BIFED) ödüller sahiplerini buldu. 450 belgesel arasından 24'ünün finale kaldığı festivalde, Fethi Kayaalp Büyük Ödülü'nü yönetmenliğini Daniel Lambo’nun yaptığı Belçika yapımı ve kanserojen asbest maddesini konu alan “Nefessiz” (Breathless) filmi aldı. Gaia Öğrenci Ödülü ise yönetmenliğini Julie Hössle’nin yaptığı “Batan Güneşin Doğuşu”nun oldu. Türkiye'nin tek ekolojik temalı belgesel festivalinde filmler büyük katılımla izlendi.

4 filmin başvurduğu ve Fethi Kayaalp adına verilen Uluslararası Yarışma Ödülü Nefessiz’e gitti. İkincilik ödülünü Ayşegül Selenga Taşkent’in yaptığı 'Ovacık' belgeseli kazanırken, üçüncülük ödülü ise Christopher Walker’ın 'Her Yönden Mızraklar' (Spears From All Sides) filminin oldu. Ayrıca bu kategoride Fransız yapımı “Coğrafyacı ve Ada” belgeseli de mansiyon ödülü aldı.

YAVAŞOĞULLARI KONSER VERDİ

Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen ödül gecesine Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın yanısıra yerli ve yabancı birçok sanatçı katıldı. Adalıların ve sanatseverlerin de geniş katılım gösterdiği ödül töreni öncesinde Bulutsuzluk Özlemi’nin solisti Nejat Yavaşoğulları mini bir konser verdi. Yavaşoğulları, “Dünyada eşi benzeri pek bulunmayan böyle bir festivalin ödül töreninin açılışını yapmak bana düştü. Çok güzel filmler izledik, bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Birincilik ödülünü kazanan 'Nefessiz' filmi için jüri, “Çok uluslu şirketlerin insan hayatını nasıl etkilediğini özgün ve ikna edici şekilde anlatan ve kişisel bir hikâyeyi küresel bir trajediyle birleştiren bir film” açıklamasını yaptı.

OVACIK FİLMİ İKİNCİ OLDU

Festivalde Ayşegül Selenga Taşkent’in 'Ovacık' filmi de ikinciliği kazandı. Taşkent ödül sonrası yaptığı açıklamada, “Ovacık gibi, Bozcaada gibi küçücük yerlerde tarımsal, sanatsal, sinemasal devrimlerin yapıldığı yerlerden dönüşüm gelecek” ifadelerini kullandı.

Lalehan Öcal, Melis Birder ve Marvin Entholt’tan oluşan Gaia Öğrenci Jürisi, bu kategorideki birincilik ödülünü “Titizlikle işlenmiş görüntü ve sesiyle baştan sona ilgi çekmeyi başaran bu film, sakin ritmiyle uzak bir adanın tabiatı ve insanıyla yakın bir ilişki kurmamızı sağlıyor. Denize, toprağa ve hayvanlara verdiğimiz zararı şiirsel bir dille anlatmanın yolunu buluyor. Bunu karşın seyirciyi de çaresiz bırakmıyor. Mücadeleye devam etme gücünü bulan karakteriyle ilham veriyor. Filmin adı da umut dolu zaten” açıklaması ile Julie Hössle’nin yönetmenliğini yaptığı İtalya yapımı 'Batan Güneşin Doğuşu' filmine verdi.