9-13 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’da 6’ncısı düzenlenecek olan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin (BIFED) Gaia Öğrenci Ödülleri finalistleri belli oldu. Finalde yer alacak 10 filmden dördü Türkiye’den oluşuyor

BIFED’de yerli yapımlar dikkat çekiyor

Bozcaada’da 2014 yılından beri her sene ekim ayında gerçekleşen BIFED’in Gaia Öğrenci Ödülleri finalistleri açıklandı. Fethi Kayaalp Büyük Ödülü haricinde her sene öğrenci filmlerine de ödül veren festivalde Gaia ödülü için bu sene 10 belgesel yer alacak.

Belgesellerden dördü Türkiye’den, ikisi Hindistan’dan, diğerleri ise Fransa, Almanya, İtalya ve Küba’dan yer aldı.

DÖRT YERLİ YAPIM GAİA’DA

Ilısu Barajı sebebiyle 12 bin senelik Hasankeyf’in sular altında kalacak olmasını konu edinen iki belgesel “Mahlota” ile “Hasankeyf’e Ağıt” ortak benliğin yok oluşuna yakılan ağıtı sinemaya taşıyor. Mahlota’da, yolu Hasankeyf'e düşen gezgin Meryem’in sular altında kalmak üzere olan tarihi kente bağlılığı konu ediliyor. Hasankeyf’e Ağıt’ta ise Hasankeyf’in sular altında kalması; insanlığın yerleşik hayata geçiş dönemi hakkında bu günü aydınlatabilecek çalışmaların artık yapılamayacak olmasının yanı sıra onlarca medeniyetten arta kalmış tarihi zenginliklerin de sular altında kalması anlamına gelmesi, bununla beraber Hasankeyf’in bugün hâlâ insanlar ve diğer canlılar için de bir yaşam alanı olması belgeselde işleniyor.

Afganistan’daki iç savaşın hayatlarını mahvetmesine engel olamayan üç arkadaşın Türkiye’ye gelmesi ve onlar için yeni bir mücadelenin başlangıcını konu edinen “Başka Sınırlar” da iddialı yerli yapımlardan biri. “Kökler Arasında” ise yerel tohumların kaybolmaması ve sürdürülebilirliği konusunda mücadele eden Türkiye'nin ilk yerel tohum derneği olan Karaot Tohum Derneği’nin çalışmalarını anlatan bir belgesel.

GAİA ÖĞRENCİ ÖDÜLLERİ FİNALİSTLERİ:

1. Karanlık Dalgalar, Ismael Joffroy Chandoutis, Fransa, 2017, 21’

2. Ada, Lars Ostmann, Almanya, 2018, 58’

3. Batan Güneşin Doğuşu, Julie Hössle, İtalya, 2018, 52’

4. Piraña, Nainisha Dedhia, Hindistan, 2018, 12’

5. Göküyüzündeki Köy, Ramesh Laxmanrao Holbole, Hindistan, 2018, 20’

6. Geçmişin Elçiler, Luis Alejandro Yero, Küba, 2018, 23’

7. Başka Sınırlar, Turap Başel & Ahtam İbragimov, Türkiye, 2018, 16’

8. Mahlota, Volkan Serdar, Türkiye, 2018, 20’

9. Hasankeyf'e Ağıt, Fırat Erez, Türkiye, 2018, 10’

10. Kökler Arasında, Gamze Terra, Türkiye, 2019, 25’

Yunan mitolojisinde tüm varlıkların anası kabul edilen “Gaia”nın toprak ve dünya kelimelerinden türediği sanılıyor. Festivalin ilk yılından beri verilen Gaia ödülü bu anlamıyla da önem arzediyor ve öğrenci yapımlarına festivalde şans veriyor, alan açıyor.

9-13 Ekim tarihlerinde Bozcaada’da gerçekleşecek BIFED’de Fethi Kayaalp Büyük Ödülü, Gaia Öğrenci Ödülü, Panorama ve Özel Gösterim kategorilerinde dünyanın birçok yerinden festivale başvuran 50’yi aşkın belgesel izleyiciyle buluşacak. BIFED, her sene olduğu gibi bu yıl da festivale katılan filmlerden katılım ücreti almıyor. Ayrıca sanatseverler beş gün boyunca hem Bozcaada’nın sonbaharının keyfini sürerken, hem de ücretsiz olarak belgeselleri izleyebilecekler.