TRT’nin tek kanal olduğu dönemde, arabesk müziğe koyduğu yasaktan mağdur olan İbrahim Tatlıses’in, 1989’da çıkardığı ‘İnsanlar’ albümünde yer alan ‘Yandım Televizyon’ şarkısının sözleri şöyle;

Yandım televizyonun elinden
Öldüm televizyonun elinden

Muhtemelen; bir dönem çıkamadığı televizyona tepki olarak söylediği bu şarkıda; işinden gücünden, okumaktan, derslerinden çaldığı zamanı televizyon seyretmeye vakfedip yine de dünyadan bihaber kalan aile fertlerini anlatmakta;

O günden televizyon gel
Oğlan okumaktan vazgel
Kitaplar düşmüş bir yana vallah
Defteri ellerde kaley

Oğlan işinden tez gel
Televizyonu karşına al
Hiçbir şeyden haberi yok vallah
Yüreğimi derde saley

Tatlıses, özel televizyonların açılmasının ardından 1991’de çıkardığı “Vur Gitsin Beni” albümünde söylediği “Arabesk” adlı şarkısıyla, yıllar yılı TRT ekranlarında yer alamayan arabeski bir yaşam felsefesi olarak savunur:

Bu bir hayat biçimidir
Bu bir özgür düşüncedir
Hem sevilir hem sevilmez
Çözülmeyen bilmecedir
Şarkıda, yıllarca yasaklanan arabeskin bir özgür düşünce tarzı olduğunu söyleyen Tatlıses, yıllardır söylenegelen, enteller de gizli gizli arabesk dinliyor lafına da gönderme yapar:

Sevda çeken gönüllere
Sevenlere arabesk
Fakirlere zenginlere
Entellere arabesk

Ekranlardaki yayın yasaklarını sitemkârca ti’ye alan bu iki şarkı gibi daha çoook şarkı yazılacak ilerde.

Özel televizyonların açılmasıyla birlikte her türlü müzik dinlenebiliyor, evet. Bu kez de Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), şarkıların kliplerini sakıncalı- müstehcen bulduğu için kanallara ceza ve ihtar yağdırıyor. Böylece müziğin görüntüye dayalı bir iletişim aracı olan televizyonda yayınlanmasına bu kez de görsel sunumu bahane edilerek engel olunuyor.

RTÜK; değil kliplere, çizgi filmlere bile müstehcen diyerek engel getiriyor.

RTÜK’ten yapılan uyarı ve cezalar yüzünden, diziler artık konularına göre değil “karakterler alt dudaktan mı öpüştü, üst dudaktan mı?” diye tartışılıyor… Aşk-ı Memnu dizisindeki sevişme sahnesi beş dakikayı geçtiği için RTÜK ikazda bulunuyor. Meali: Sevmek bir ömür sürer, sevişmek bir dakika!

Dizilerdeki yoğun bip kullanımından sebep, diyalogları işitmekten ziyade dudak okuma tekniğiyle anlıyoruz ya la!

Verilen cezalardan dolayı, TV kanalları tedbiren otosansür yoluna gidiyor. Böylece dizilerin konuları daralıyor, diyalogları iç denetimle yazılıyor. Otosansüre takılmamış diyalog yazılsa, çekilse bile bip’e takılıyor. En son seks kelimesinin biplendiğini gördük. Seks ayıp tabii... TV’de sıkça söylenen ’70 milyon bizi izliyor’daki 70 milyon da teyemmüm yoluyla dünyaya geldi zaten!

Dizilerde, rakı beyazı görünmesin diye, meyhane masasına oturan bütün karakterler rakıyı sek içiyor. Meali: Ben içemem sulu rakı, benim adım sarhoş Fakı!

Haber alma hakkımız engelleniyor. Katliamlara, yolsuzluk skandallarına yayın yasağı getiriliyor.

Artık haberlerde gösterilen yağlıboya tablolar bile kadın göğsü var diye mozaikleniyor.

Orman yangınlarını işleyen belgesellerdeki sigara görüntülerine dahi ceza kesilmeye kalkılıyor.

RTÜK’ün çok kanallı yayın hayatımızı tek kanal tek sesliliğine dönüştürmeye yönelikmiş izlenimi veren ceza ve ikazları artarak devam edecek gibi görünüyor.

Uzun zamandır bir nihayete bağlanamayan RTÜK seçimleri dün sonuçlandı. RTÜK başkanlığına AKP kontenjanından seçime giren İlhan Yerlikaya seçildi. Yerlikaya 2008-2011 arasında kurulun başkan vekiliydi. AKP eski milletvekili olduğunu da belirtelim.

Yerlikaya RTÜK’te görev yaptığı süre içinde; Aysun Kayacı’nın oynadığı reklam filminde çok şehvetli öpüştüğünü söylemiş, Shakira’nın She Wolf klibine müstehcenlik sebebiyle ceza verilmesi yönünde oy kullanmıştı.

Yerlikaya, Behzat Ç. dizisiyle ilgili ise “Konuşmalarında argo ve küfür vardır… Çocuklar ve gençler tarafından kolaylıkla rol model alınacağı ve taklit edileceği kuvvetle muhtemeldir.” demişti.
Yaşlı yakınlarımızın duymadığı dizi repliğiyle ilgili “ne dedi, ne dedi?” sorusuna “biiiip” diye yanıt vereceğimiz günler çoğalacak.

Mozaiklenmiş daha çok yağlıboya tablo, haberlerde daha az bilgi içeriği… Aradan 26 yıl geçtikten sonra İbrahim Tatlıses’e vokal yapıyoruz:

Oğlan işinden tez gel
Televizyonu karşına al
Hiçbir şeyden haberi yok vallah
Yüreğimi derde saley

Yandım televizyonun elinden
Öldüm televizyonun elinden!