BİK’te muhalif gazetelere baskının artacağının sinyalini veren atamalar!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan atama kararına göre, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu temsilciliklerine 12 kişi atandı. Atanan isimlerin tamamı yandaşlardan oluştu. BİK’teki SETA varlığı ise dikkat çekiyor.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan karara göre Fecir Alptekin, Saadet Oruç, Mehmet Akarca, Muhammet Mücahit Küçükyılmaz, Hamdi Kılıç, Mehmet Zahid Sobacı, Ebubekir Şahin, Edibe Sözen, Mehmet Emin Babacan, İsmail Çağlar, Kübra Güran Yiğitbaşı ve Mücahid Eker Genel Kurul’da görevlendirildi.

KİM KİMDİR?

Bu isimlerden Fecir Alptekin, Saadet Oruç, Mehmet Akarca, Muhammet Mücahit Küçükyılmaz ve Hamdi Kılıç AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanları arasında yer alıyor.

Son olarak gazetecileri fişleyen ‘raporuyla’ gündeme gelen SETA’dan ise iki isim yer alıyor. Bu isimlerden biri, bizzat raporun yazarı olan İsmail Çağlar isimli yadaş Takvim gazetesi yazarı. SETA Vakfı için çalışan bir diğer isim ise Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Zahid Sobacı. Kurula atanan diğer isimler ve görevleri ise şöyle. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektör Vekili ve eski AKP Milletvekili Prof. Dr. Edibe Sözen, İbn-i Haldun Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Emin Babacan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Medya İlişkileri Koordinatörü Mücahid Eker ve Marmara Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Kübra Güran Yiğitbaşı.

DURAN GENEL MÜDÜR YAPILMIŞTI

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’ne geçen haftalarda SETA Genel Koordinatörü ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Burhanettin Duran’ın kardeşi Rıdvan Duran atanmıştı.

TGS’DEN ATAMA KARARLARINA TEPKİ

Atama kararını değerlendiren Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS’nin 2013 yılında BİK Genel Kurulundan çıkarıldığını hatırlattı. O günden bu yana ilanların dağıtılması konusunda ciddi tartışmalar yaşandığına dikkat çeken Durmuş, “Basın İlan Kurumu kurulduğu günden beri hem basılı medyanın desteklenmesi hem de kamu ihalelerinin eşitlik ilkesi ile duyurulmasını amaçlayan bir kurumdu. İlanların adil dağıtılması için hem meslek örgütlerinin temsili hem de medya kuruluşlarının temsilini mümkün olduğunca sağlamaya çalıştı. Ancak 2013 yılında yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile Türkiye'nin en köklü meslek örgütlerinden biri olan Türkiye Gazeteciler Sendikası temsilcileri Genel Kuruldan çıkartıldı. Önce sektöre ilişkin bilgisi olmayan bir sendika daha sonra da iktidara yakın sendika kurula dâhil edildi. O günden sonra ilanları adil dağıtılması konusunda tartışma yaratan olaylara şahit olduk. Son olarak Genel Müdür olarak SETA'nın Genel Koordinatörü Burhanettin Duran'ın kardeşi Rıdvan Duran atandı. Tam da SETA’nın gazetecileri fişleyen raporunun hemen arkasından. Şimdi ise Genel Kurul’a yapılan atamalar ile Basın İlan Kurumu tarafsızlığını ve bağımsızlığını tamamen yitirdi” diye konuştu.

“AKP’nin kamu kurumlarını çiftliğe çeviren anlayışı ülke demokrasisine ciddi zararlar vermektedir” diyen durmuş “Gazeteciye, gazeteciliğe düşman bir anlayış ile hareket eden iktidar, muhalif medya kuruluşlarının nefes borularını tıkamakta halkın haber almasının önüne geçmeye çalışmaktadır. Bu atamalar bir an önce iptal edilmeli ve tarafsız meslek ve medya kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile bir Basın İlan Kurumu oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.