AKP ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin, ‘tarafsızlığını yitirdiği’ iddiasıyla Faruk Bildirici’nin RTÜK üyeliğini düşürdüğü öğrenildi. Bildirici ise yürütmenin durdurulması talebiyle yargıya başvurdu.

Bildirici'nin RTÜK üyeliğinin düşürüldüğü toplantıda ilginç detay: Tarafsızlık komedisi

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 25 yıllık tarihinde ilk kez yaşanan üyelik düşürme kararına dair tartışma sürüyor. ‘Tarafsızlığını kaybettiği’ iddiasıyla üyeliğinin düşürüldüğü öğrenilen Faruk Bildirici, yürütmenin durdurulması istemiyle yargıya başvurdu. CHP’de de bundan sonra Meclis çalışmalarında izlenecek tutum tartışılıyor.

Edinilen bilgiye göre, Bildirici’nin RTÜK üyeliğinin düşürüldüğü toplantıda, Başkan Ebubekir Şahin 70 sayfalık bir dosya sundu. AKP ve MHP kontenjanından seçilen üyeler, yaptıkları kısa konuşmalarda Bildirici’nin tarafsızlığını yitirdiğini iddia ederek üyeliğinin düşürülmesi istemine katıldıklarını söyledi. Muhalefet partilerinin temsilcileri İlhan Taşçı ve Ali Ürküt ise bu görüşlere katılmadıklarını ifade etti. Yaklaşık 50 dakika süren toplantıda, Bildirici’nin üyeliği oy çokluğuyla düşürüldü.

BİLDİRİCİ YARGIYA BAŞVURDU

Üst Kurul üyeliği sona eren Bildirici, yürütmenin durdurulması talebiyle İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bildirici, üyelikten çekilme kararının hukuka uygun ve somut gerekçelere dayanmadığını ve Şahin’in ‘kin ve garezle’ bu işlemi yaptığını ifade etti. Üyeliğinin düşürüldüğü toplantıda savunmasının alınmadığını vurgulayan Bildirici, dilekçede, “Bu kararın verilmesi ‘yetki gaspı’ ve RTÜK üyelerinin TBMM Genel Kurulu’nca seçilmesi nedeniyle ‘fonksiyon gaspı’ oluşturacak derecede ağır bir sakatlıktır. Savunma yapma hakkı tanınmadığı için oy kullanan üyeler de aslında somut olayları değerlendirerek karar vermemiştir. Hukukun evrensel ilkelerinden olan savunma hakkım ihlal edilerek verilen dava konusu karar bu yönden de hukuka aykırıdır” ifadelerine yer verdi.

TBMM’YE YANSIYACAK

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, BirGün’e yaptığı açıklamada, RTÜK’te verilen kararın TBMM çalışmalarına yansımaları olacağını vurguladı. Özkoç, TBMM’de görüşülecek kanun tekliflerinin öne alınmasından teklifler üzerinde lehte ve aleyhte konuşacak kişi sayısına kadar birçok konuda partiler arasında centilmenlik anlaşmasının yapıldığının altını çizdi. RTÜK’e siyasi partilerin kontenjanından yapılacak üye seçiminde de bu anlaşmanın uygulandığını dile getiren Özkoç, “Bundan sonra bu tür uygulamaları yapmamızı kimse beklemesin” dedi.

Özkoç, “Meclis’in aldığı kararla göreve getirilmiş kişi yine Meclis’in kararıyla görevden düşürülür. Haksız bir nedenden ötürü beş kişi üyeliği düşürecekse TBMM’nin ve anlaşmaların hiçbir anlamı yoktur” diye konuştu. Özkoç, ayrıca Bildirici’nin yargı yoluna gitmesinin ardından CHP grubunun da konunun takipçisi olacağını söyledi.