Bilim insanları ağrı algılayıcı yeni bir organ keşfetti

Bilim insanları tarafından ağrı hissine dahil olan yeni bir organ keşfedildi. Araştırmacılar, cildin dış katmanına yayılan ağrıyı algılayan sinir hücrelerini çevreleyen özel hücrelerin, ağrı hissetmede rol oynadığını ispatladı. Keşfin, yeni ağrı kesici ilaçların gelişmesine katkı sağlayacağı umuluyor.

Bilim insanları, bulgunun acıya yeni bir bakış açısı getirdiğini ve uzun süredir devam eden bilmecelere cevap verebileceklerini ifade etti. The Guardian’da yer alan habere göre, İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nün ortak yazarlarından Prof. Patrik Ernfors yaptığı açıklamada, “Şimdi bizim için asıl soru, bu hücrelerin aslında bazı kronik ağrı bozukluklarının nedeni olup olmadığıdır” ifadelerini kullandı.

Science dergisinde yazan araştırmacılar, ciltte bulunan hücrelerin doğasının göz ardı edildiğini söyleyerek, "Bu hücreler sinir hücrelerinin etrafını saran, içine çeken ve onları canlı tutmaya yardımcı olan bir Schwann hücresi türüdür" ifadelerini kullandılar.

Çalışma, bu Schwann hücrelerinin ahtapot benzeri şekle sahip olduğunu ortaya koydu. Ekip, dokuları inceledikten sonra, hücrelerin gövdesinin cildin dış katmanının altına oturduğunu, ancak hücrelerin, epidermise kadar uzanan acı veren sinir hücrelerinin uçlarının etrafına sarılmış uzun uzantılara sahip olduğunu keşfetti.

Ernfors, “Ağrı alanında, ağrı hissinden sorumlu olan serbest sinir uçlarından söz ediyoruz. Ama aslında onlar özgür değiller” diye konuştu.

Takımın en büyük bulgusu, bu Schwann hücrelerinin acıyı hissedebilmesiydi. Araştırma esnasında, farelerin ayaklarının derisindeki Schwann hücrelerinin ışığı emebilecek bir protein ürettiği gözlemlendi. Hücreler üzerinde ışık parladığında, bu protein değişip zarı etkiliyor ve hücrelerin elektrik yüklerinde bir kayma meydana getiriyor, başka bir deyişle hücreler uyarılıyor.

Bir beyinbilimci konuyu şöyle açıklıyor: “Bu hücrelerde ışık parladığında fareler ayaklarını kaldırdı. Ayrıca, pençelerini yalamak, titretmek ve korumak gibi davranışlar gösterdiler. Bu Schwann hücrelerinin uyarılmasının ağrıya neden olduğunu gösteriyor.”

Işık atımlarının süresi uzadıkça yakındaki sinir hücrelerinin sayısı artmış ve bu Schwann hücrelerinin beyine sinir hücrelerinin içinden bir sinyal gönderdiği fikri desteklenmiştir.

King's College London'dan duyusal sistemler konusunda uzman olan Profesör McNaughton, çalışmanın ilginç ve radikal olduğunu söyledi. McNaughton, “Daha sonraki çalışmalarla ortaya çıkarsa, bu makale ağrıya duyarlı sinir hücresi terminallerinin aslında her zaman doğrudan bir acı uyarıcı tarafından yönlendirilmediğini, bunun yerine ilişkili [Schwann] hücreler tarafından tahrik edilebildiğini gösteren bir paradigma kayması olacaktır” diye konuştu.