Yeni teknoloji lityum iyon bataryalar için elektrot olarak silikon nano-tanecikleri kullanıyor. Bataryalarda %95 saflıktaki grafit yerine silikon nano parçalar kullanılıyor. Silisyum, yüksek saflıktaki grafit fiyatının yaklaşık üçte birine mal oluyor. Ayrıca, silikon grafit ile karşılaştırıldığında daha fazla lityum iyonu tutuyor ve bu da pilin şarj kapasitesinin arttırılmasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte, silikon kullanılmasının kendi dezavantajları […]

Bilim insanları, normalden 10 kat daha uzun ömürlü pil geliştirdi

Yeni teknoloji lityum iyon bataryalar için elektrot olarak silikon nano-tanecikleri kullanıyor. Bataryalarda %95 saflıktaki grafit yerine silikon nano parçalar kullanılıyor.

Silisyum, yüksek saflıktaki grafit fiyatının yaklaşık üçte birine mal oluyor. Ayrıca, silikon grafit ile karşılaştırıldığında daha fazla lityum iyonu tutuyor ve bu da pilin şarj kapasitesinin arttırılmasına yardımcı oluyor.

Bununla birlikte, silikon kullanılmasının kendi dezavantajları da var. Silikon kullanmanın sakıncalarından biri, grafit ile karşılaştırıldığında zayıf elektrik iletkenliği. Ayrıca, silikon, çok sayıda şarj ve deşarj döngüsüne maruz kaldıktan sonra kırılabilir; bu, da bir süre pillerin artık düzgün şekilde çalışmayabileceği anlamına gelebilir.

Yapılan çalışmalarda farklı boyutlarda silikon nanoparçacıkların daha küçük parçacıklardan oluşan kompleks yapılara göre daha iyi elektrik depoladığı keşfedildi. Küçük silikon nanoparçalardan yapılan bataryaların, 500 şarj döngüsünden sonra bile %90 verimliliğe sahip olduğu ortaya çıktı.

Teknoloji umut verici olsa da, silikon nanoparçacıkların bataryalara yerleştirilmesindeki bir diğer engel, bu malzemelerin daha ucuz üretimine olanak sağlayan tekniklerin eksikliği.

Bu pil teknolojisi, mevcut çözümlere göre sayısız avantaj sunuyor. Pil kapasitesinin arttırılmasının yanı sıra, silikon parçacıkların kullanılması, kullanıcıların akıllı telefonlarını eskiden olduğu kadar sık ​​doldurmaları gerekmediği için şarj süresini azaltabilir. Araştırmacılar ayrıca, bu pil teknolojisinin, elektrikli araçların tek şarjla kat ettiği mesafeyi de artırabileceğini belirtti.

Kaynak: Tekno Safari