Sıtma, enfekte sivrisineklerin ısırığıyla yayılıyor, bu nedenle sivrisinekleri koruyarak karşılığında insanları koruyabiliriz. Sıtmayı bloke eden mikrop, Microsporidia MB, Kenya'da Victoria Gölü kıyılarında keşfedildi. Böceklerin bağırsak ve genital bölgelerinde yaşıyor

Bilim insanları, sıtmayı 'tamamen durduran' bir mikrop keşfetti

Dış Haberler Servisi

Bilim insanları, sivrisinekleri sıtma enfeksiyonundan koruyan bir mikrop keşfetti.

BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher'in haberine göre; Kenya ve İngiletere'de çalışan araştırmacılar, bu bulgunun hastalığı kontrol etme potansiyelinin çok büyük olduğunu söylüyorlar.

Sıtma, enfekte sivrisineklerin ısırığıyla yayılıyor, bu nedenle sivrisinekleri koruyarak karşılığında insanları koruyabiliriz.

Sıtmayı bloke eden mikrop, Microsporidia MB, Kenya'da Victoria Gölü kıyılarında keşfedildi. Böceklerin bağırsak ve genital bölgelerinde yaşıyor.

Araştırmacılar, Microsporidia'yı taşıyan tek bir sivrisineğin bile sıtma parazitini taşımadığını gördüler. Bunun üzerine yapılan laboratuvar deneyleri mikrobun sivrisinekleri sıtma parazitinden koruduğunu doğruladı.

Microsporidia, bir çeşit mantar ya da en azından mantarlarla yakından ilişkili ve çoğu parazit şeklinde yaşıyor. Buna rağmen, bu yeni tür, sivrisineklere faydalı ve araştırılan sineklerin yaklaşık yüzde 5'inde doğal olarak bulundu.

Kenya'da Uluslararası Böcek Fizyolojisi ve Ekolojisi Merkezinden Dr. Jeremy Herren, "Şimdiye kadar elde edilen veriler, bu mikrobun sıtmayı yüzde 100 oranında bloke ettiğini gösteriyor; bu, çok ciddi düzeyde bir blokaj. Bu bulgu büyük bir süpriz olacak. Çığır açacak bir gelişme olarak değerlendirileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Araştırmacılar, şimdiyse enfekte sivrisinekleri vahşi doğaya salıp hastalığı baskılamak için sporlarının (üreme hücrelerini) kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyorlar.

Sıtmayı azaltmak için bölgedeki sivrisineklerin en az yüzde 40'ının Microsporidia'yla enfekte edilmesi gerekiyor.

Bunun için araştırmacılar enfekte sinek sayısını arttırma stratejilerini inceliyorlar:

- Bu stratejilerden biri, Microsporidia'nın sivrisinekleri enfekte etmesi için topluca salınacak sporlar oluşturması

- Digeri ise, laboratuvarda enfekte edilen erkek sivrisineklerin dişileri birleşme yoluyla enfekte etmesi amacıyla vahşi yaşama salınması

Dünyada her yıl sıtmadan, çoğu 5 yaş altında çocuk olan, 400 binden fazla insan ölüyor. Bu açıdan bakıldığında araştırma bulgusu büyük heyecan yaratıyor.

Kaynak: BBC