Pek çok insan koronavirüsün akciğere verdiği zarara odaklanırken, dünyada virüsle mücadelede görev alan bilim insanları ve doktorlar, böbreklerin de bu süreçten olumsuz etkilendiğine işaret ediyor. Değerlendirmelere göre, virüs aynı zamanda kalpte de hasara yol açıyor olabilir

Bilim insanları ve doktorlar anlattı: Virüs kalbe ve böbreklere de zarar veriyor

Dünyayı sarsan koronavirüs salgını henüz tam anlamıyla ve bütün yönleriyle anlaşılabilmiş değil. Bilim insanlarının çalışmaları ve gözlemleri, Covid-19 konusundaki bilgi havuzuna her gün bir yenisini ekliyor.

Koronavirüs genel olarak akciğere zarar vermesiyle biliniyor. Virüs kaynaklı ölüm vakalarında, hastanın akciğerinde bulunan hava keseciklerini iltihaplanıyor ve vücudun oksijenden yoksun kalması sonucu hayati organlar işlevini yapamaz hale geliyor.

Ancak Washington Post gazetesi ve sadece internet üzerinden yayın yapan Independent’ın sitesinde yer alan haberler, virüs konusunda farlı bir gerçekliğe daha işaret ediyor.

Buna göre dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları; virüsün kalp iltihabı, akut böbrek hastalığı, nörolojik hasar, kan pıhtılaşması, bağırsak hasarı ve karaciğer sorunlarına neden olabileceğini gösteren kanıtlar bulduklarını belirtiyor. Doktorlara ve bilim insanlarına göre bu durum, en ciddi koronavirüs vakalarının tedavisinin karmaşıklaşabileceğine ve iyileşme sürecinin daha belirsiz olabileceğine işaret ediyor.

BÖBREKLERDEKİ KAN VE PROTEİN İZİ

ABD’de bulunan Yale Üniversitesi’nin tıp fakültesinde Nefroloji Uzmanı olarak görev yapan Alan Kliger, Covid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan insanların neredeyse yarısının, idrarlarında kan ve protein bulunduğunu belirterek, bunun böbrekte oluşan hasarın göstergesi olduğuna dikkat çekiyor. Kliger, böbrek yetmezliği sorunu yaşayan hasta sayısının kendisi açısından yeni bir durum olduğunu kaydederek, bunun nedenini “Virüsün böbrek hücrelerine yapışarak onlara saldırması” olarak açıklıyor.

Öte yandan Kliger, New York ve Vuhan'da yoğun bakım tedavisi gören hastaların yüzde 14 ila yüzde 30'unda, böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz veya sürekli renal değişim tedavisi uygulanması gerektiğini söylüyor.

Uluslararası Nefroloji Derneği'nin resmi dergisi olan Kidney International’da Vuhanlı araştırmacıların 9 Nisan'da yayımladığı bir makalede ise koronavirüs sonucu yaşamını yitiren 26 hastada yapılan otopsilerin 9'unda akut böbrek hasarına, 7'sinin böbreğinde koronavirüs partiküllerine rastlandığı ifade ediliyor.

KALBİN İŞLEYİŞİNİ DE BOZUYOR OLABİLİR

Virüsün böbreğin yanında kalbe de hasar verebileceği üzerine duruluyor.

Koronavirüsle mücadelede Çin ve New York'ta görev yapan doktorlar, hastalarda ‘miyokardit’ adı verilen kalp kası iltihabına ve ani kalp durması riski yaratan ritim bozukluğuna rastladıklarını bildirdi.

Columbia Üniversitesi'nin nörologlarından Mitchell Elkind, bazı hastaların durumunu “Solunum bakımından durumları iyiyken, birden kalplerinde orantısız bir sorun çıktığı görülebiliyor” ifadeleriyle aktarıyor. Elkind, Çin’de hastalığı ağır geçiren insanlar üzerinde yapılan incelemede, bu hastaların yüzde 40’ında ritim bozukluğuna rastlandığını belirtiyor.

Araştırmacılar ayrıca, bağışıklık sisteminin virüsle mücadele etmek üzere aşırı aktif hale gelmesi sonucunda, aşırı miktarda sitokin maddesi salgılamasının birçok organda hasara yol açabileceğini de belirtiyor.