Prof. Dr. Levent Yamanel, ‘normalleşme’ sürecinin yanlış anlaşıldığını belirterek "Üzerimize düşeni yapmazsak ikinci dalga kaçınılmaz olur" dedi. Yamanel, “En büyük endişem, ülke olarak bugüne kadar yaptığımız her şeyin boşa gidebilecek olmasından" diye konuştu. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yavuz ise yeni süreçte yurttaşlara 3 tavsiyede bulundu

Bilim Kurulu üyelerinden 'normalleşme' uyarıları: "İkinci dalga kaçınılmaz olur"

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, ‘normalleşme’ sürecinin yanlış anlaşıldığını belirterek "Üzerimize düşeni yapmazsak ikinci dalga kaçınılmaz olur" dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Yamanel, hafta sonu objektiflere yansıyan ‘mesafesiz’ sosyalleşme fotoğraflarından büyük üzüntü duyduğunu söyledi ve ekledi: “En büyük endişem, ülke olarak bugüne kadar yaptığımız her şeyin boşa gidebilecek olmasından.”

Normalleşmenin yanlış anlaşıldığını belirten Yamanel, şöyle devam etti: “Bundan sonra kontrollü bir sosyal hayatımız olacak. Tüm sektörlerde, tüm alanlarda bunu başarıyla sürdürmek en önemli kriter olacak. Global anlamda bağışıklık sağlanana ya da virüsün aşısı bulunana kadar maske takmak, sosyal mesafe kuralına uymak, el hijyenine dikkat etmek ve mümkün olduğu kadar da kalabalık oluşturmamak hayati önem taşıyor.

Aksi halde 2. dalga kaçınılmaz olur, ki maalesef bunun dünya genelinde örnekleri de mevcut. Eğer üzerimize düşeni yapmazsak, uzun süredir bine sabitlenen ve bir türlü düşmeyen vaka sayılarında artış yaşanabilir. Henüz hiçbir şey bitmiş değil. Biz sorumluluklarımızı yerine getirmezsek devlet yeni önlemler almak zorunda kalabilir.”

Bilim Kurulu ve İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise bu yeni süreçte yurttaşlara 3 tavsiyede bulundu:

“Bu yaz kalabalıktan, yakın temastan ve kapalı ortamlardan kaçınmayı tavsiye ediyorum. Virüs hâlâ aramızda. Sıfırlanmış değil. Her gün bine yakın vaka görülüyor ki bu az bir sayı değil.” Prof. Dr. Yavuz zorunlu durumlar içinse ayrı bir başlık açıyor ve “Kalabalığa giriyorsanız mümkün mertebe mesafenizi korumaya çalışın. Olabilecek en kısa sürede işiniz halledip ortamdan derhal uzaklaşın. Bu sürede mutlaka maske kullanın. İlk vaka görüldüğü günden bu yana 3 ay geçti. Sanırım insanlar biraz bunaldı. Ama inanın bu virüs öyle sinsi ki öyle bir bunalma hakkımız yok maalesef. Öyle kalabalık düğünler, taziyeler, doğum günü kutlamaları, gece eğlenceleri, bunlar için gerçekten de çok erken. Bunu kimseyi korkutmak için söylemiyorum. Ortada bir gerçek var. Günlük vaka sayılarında azalma yerine artış yaşanıyorsa bu bizim tedbirlere uymadığımızı gösterir ki bu da sevdiklerimizin ve hayatımızın riskte olması demek. Herkes ikinci dalgayı bekliyor ama kişisel sorumluluklarımıza dikkat etmezsek birinci dalgayı başarıyla bitiremeyebiliriz, artışlarla devam edebilir ki bu bizi çok korkutuyor.”