Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, AVM’lerin yeniden açılması konusunda, “Çok zorunda kalmazsam alışveriş merkezine gitmem” diyerek dolaylı uyarı yaptı. Geçen hafta ise bir başka Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Füsun Eyüpoğlu, AVM'lerin öncelik olmaması gerektiğini belirtmişti

Bilim Kurulu Üyesi Azap, AVM konusuna temkinli yaklaştı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta kabine toplantısının ardından açıkladığı ‘normalleşme’ adımları kapsamında pek çok AVM kapılarını yeniden müşterilere açtı.

Kamuoyunda erken bulunarak eleştirilen bu karar konusunda Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’tan hayli önemli bir uyarı geldi.

Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nun sunduğu Çalar Saat programına katılan Azap, Küçükkaya’nın “Siz AVM’ye gider misiniz” sorusu üzerine, “Gitmem, çok zorunda kalmazsam gitmem” yanıtını verdi.

“AVM’YE GİDİP VAKİT GEÇİRİLMEMELİ”

“AVM’ye gitmem gerekirse tedbirlere dikkat ederek giderim, işimi halledip ayrılırım” diyen Azap, salgın öncesindeki gibi topluca AVM’ye gidip vakit geçirmenin yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Azap öte yandan, “İkinci dalgada en çok korktuğumuz grup yaşlılarımız” ifadelerini de kullandı.

20 Mart’tan itibaren kapılarını kapatan AVM’lerin büyük bölümü bugün yeniden faaliyete geçti. AVM’ler restoran, kafe ve eğlence sektörü dışında müşteri ağırlayabilecek.

BİLİM KURULU ÜYESİ ELEŞTİRMİŞTİ

AVM’lerin yeniden açılmasına olanak tanıyan ‘normalleşme’ adımları daha önce Bilim Kurulu üyeleri tarafından eleştirildi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Füsun Eyüboğlu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, iktidarın “normaleşme” planlarına yönelik, “Bilim Kurulu öneriler veriyor ama uygulayıcı biz değiliz. Keşke öncelik AVM’ler olmasaydı” eleştirisinde bulunmuştu.

Tedbirlerin basamak basamak açıklanması gerektiğinin altını çizen Eyüpoğlu, şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Keşke, AVM’ler daha geç açılsa. Bilim Kurulu bazı konularda tıbbi bilgiler çerçevesinde öneriler veriyor, ama bunun uygulayıcısı biz değiliz, devlet yöneticileridir. ‘Açın’ ya da ‘Açmayın’ diye bir şey söyleyemeyiz, biz sadece öneride bulunuyoruz. Şu an duruma baktığımız zaman bir şeyler gevşetilebilir, ama öncelik AVM’lerin açılması değildir. İllaki açılacaksa her saat içeriye girecek kişilerin sayısını belirleyin, süresi dolan çıksın. Kısıtlamaların kaldırılması konuşuluyor, ama ne nasıl uygulanır bilmiyorum. Restoran, oyun yerleri gibi yerlerin açılması çok yanlış şu anda. Emek verildi ve bunun sonucunda en azından dizginlediğimizi söyleyebiliriz, ama her şey gevşerse on günde aynı noktaya geri geliriz.”