Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs ile ilgili yaptığı açıklamada Güney Kore örneğini hatırlatarak, "Küçük bir esneme, kamusal alanlara erken geçiş orada vakaların tekrar artmasına neden oldu. Bizim onlardan ders alıp kurallara birey olarak uymamız lazım" dedi

Bilim Kurulu Üyesi Kara: Güney Kore'den ders alıp kurallara uymamız lazım

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Haber Global'de Yeni Gün programında Osman Girgin'in sorularını yanıtladı.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) ligleri başlatma kararına ilişkin açıklamalarda bulunan Ateş Kara, "Bilim Kurulu'nda bu konu konuşulmadı. Sağlık Bakanımız net olarak ifade etti, onun dışında bir şey söylemem ne kadar doğru olur bilemiyorum" ifadelerini kullandı.

Güney Kore örneğini hatırlatan Kara, "Çok başarılı bir Güney Kore örneği veriliyor ama küçük bir esneme, kamusal alanlara erken geçiş orada vakaların tekrar artmasına neden oldu. Bizim onlardan ders alıp kurallara birey olarak uymamız lazım" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ateş Kara'nın açıklamaları şöyle:

AVM'LERİN AÇILMASI

"Maske kuralımız AVM'nin içinde de geçerli, dışarıda da geçerli. Çok dinamik bir dönem bir adım atılır, geri adım da atılabilir. Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı tarafından AVM'lerin kapatılması kararı olmamıştı, açılmasında da benzer şekilde hareket edildi diye biliyorum ben.

3 KRİTİK KURAL

Artık kural olarak üstüne koyulabilecek bir kural değil, bireysel olarak bizim kurallara uymamız lazım artık. Karşımdaki ile benim mesafemi bir metreden fazla tutmak lazım. Maske takmam lazım ve üçüncüsü hijyen kurallarına uymam gerekiyor.

GÜNEY KORE UYARISI

Çok başarılı bir Güney Kore örneği veriliyor ama küçük bir esneme orada, kamusal alanlara erken geçiş orada vakaların tekrar artmasına neden oldu. Bizim onlardan ders alıp kurallara birey olarak uymamız lazım.

bilim-kurulu-uyesi-kara-guney-kore-den-ders-alip-kurallara-uymamiz-lazim-730409-1.

RESTORAN VE LOKANTALARDA YENİ NORMAL NASIL OLACAK?

Bizim bu virüsü alabilme ihtimalimiz öncelikle karşımızdaki kişiler. Masaların mesafesi bir metreden fazla olması lazım. Bir havalandırma varsa, üflenen kava mesafesinin en az 2 metre olması lazım. 4 kişilik masada belki iki kişi çapraz oturacağız. Bir sonraki masa ile aramızdaki mesafenin yine 1 metre olması gerekir. Bu virüsün bana gelmesi için benden size ya da sizden bana ulaşması gerekiyor. O zaman bu mesafe kuralına uymamız gerekiyor.

Ellerimizi yıkayalım masaya oturmadan önce. O tuzluk en iyi ihtimalle benden önce 1 saat kullanılmamış olursa benim için risk yaratmıyor. Tuzlukları akşam için ayrı, öğlen için ayrı kullanırlar. Masanın temizliğine dikkat edilmeli. Masanın üstündeki örtü değişebilir. Bu tip önlemler ile biz bu noktalarda ben önlemlerimi aldım diyebiliriz.

LİGLERİN YENİDEN BAŞLAMASI KARARI

Bilim Kurulu'nda bu konu konuşulmadı. Sağlık Bakanımız net olarak ifade etti, onun dışında bir şey söylemem ne kadar doğru olur bilemiyorum. Biz bir tek canın yanmasını istemiyoruz. Türkiye çok başarılı diyoruz. Benim hala bir canım, bir değerim, kaybettiğim her can benim açımdan birimizin büyüğü, kardeşi. Öyle bakmamız lazım.

AŞI ÇALIŞMALARI

Aşıda biz birinci adımı attıysak 3-4 adım atmış olanlar var. İngiltere Oxford'un çalışmasında onlar neredeyse 4'ten 5. adımı atmış vaziyette. Türkiye'de çalışmaların yapılıyor olması inanılmaz kıymetli. Bir sonraki aşı için bizim bunu kullanma imkanımız olacak.