Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, Ramazan Bayramı öncesi, "Bayram vesilesi ile ‘hürmet göstereceğiz’ diye ev ziyareti yapmak, sarılmak-el öpmek onların hayatını riske etmek demektir" uyarısında bulundu

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Öztürk: Sessiz taşıyıcılar aramızda

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, bayramda fedakarlık yapmak gerektiğini belirterek yurttaşları uyardı.

Öztürk, "Virüs taşıdığından kendinin bile haberi olmayan, kendini sağlıklı sanan bu kişiler ile yaşanacak en ufak bir temas tüm aileyi hasta edebilir" dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Öztürk, "Hepimiz isteriz büyüklerimizle kucaklaşalım, küçükler gelsin, elimizi öpsün ama unutmayalım ki salgınla mücadele ettiğimiz önemli günlerden geçiyoruz” dedi.

Öztürk, “Geçmiş bayramlardaki muhabbetin, hürmetin gelecek bayramlara taşınması adına bu bayram hepimize fedakarlık düşüyor” diyerek en ufak bir kural ihlalinin sıkıntılı sonuçlar yaratabileceğini belirttti.

Öztürk, “Dünya genelinde 65+ en çok kaybın yaşandığı grup oldu. Türkiye’de 2 aydır sokağa kısıtlı olarak çıkabiliyorlar. Bu sayede onları korumayı başardık. Bayram vesilesi ile ‘hürmet göstereceğiz’ diye ev ziyareti yapmak, sarılmak-el öpmek onların hayatını riske etmek demektir. Çünkü özellikle gençler arasında asemptomatik denilen ‘sessiz taşıyıcılar’ var. Virüs taşıdığından kendinin bile haberi olmayan, kendini sağlıklı sanan bu kişiler ile yaşanacak en ufak bir temas tüm aileyi hasta edebilir. O nedenle bu bayramın adı haydi gelin fedakârlık bayramı olsun" ifadelerini kullandı.

***

TÜRKİYE'DE SON DURUM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün yaptığı açıklamaya göre; Türkiye'de son 24 saatte 23 kişi hayatını kaybetti, 972 yeni vaka tespit edildi. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 4 bin 222'ye, toplam vaka sayısı 152 bin 587'ye yükseldi.

İyileşen hasta sayısı 1092 olurken, toplam iyileşen hasta sayısı 113 bin 987'ye yükseldi.

Toplam yoğun bakım hasta sayısı 877 olurken, toplam entübe hasta sayısı 445'e ulaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Vaka sayımız, 1.000'in altına düştü. Kaybettiğimiz hasta sayısı bugün de azaldı. Virüsle artık şartları değiştirerek, daha özgür mücadele edeceğiz. Yeni hayat tarzımız: Kontrollü Sosyal Hayat, hep birlikte tedbir. Koşulu: Maske + 1,5 metre Sosyal Mesafe" ifadelerini kullandı.