Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bugün Hürriyet gazetesinde yer bulan Türkiye’nin ilk Koronavirüs raporu haberini yalanladı. Özlü, gazetede yayımlanan çalışmanın makale haline getirildiği ve dergide yayımlandığı bilgisinin yanlış olduğunu söyledi

Bilim Kurulu üyesi Prof. Tevfik Özlü'den Hürriyet'in haberine yalanlama

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bugün Hürriyet gazetesinde yer bulan Türkiye’nin ilk Koronavirüs raporuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Böyle bir çalışmanın yapıldığını ancak makale haline getirildiği ve dergide yayımlandığı bilgisinin yanlış olduğunu söyleyen Özlü, “Bu sadece bir taslaktır” dedi.Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü'nün başkanlığında bir ekip tarafından yapılan araştırma, 'The New England Journal of Medicine' dergisinin ön baskısında yayınlandı.

Hürriyet gazetesinde yer alan haberde hazırlandığı ifade edilen raporun “The New England Journal of Medicine dergisinin ön baskısında yayımlandığı” öne sürülmüştü.

Tevfik Özlü, şu mesajları paylaştı:

"Bugün bir gazetemizde “Türkiye’nin ilk korona raporu” başlığıyla yayınlanan haberle ilgili olarak bir açıklama yapma ihtiyacı duyuyorum. Böyle bir çalışmanın yapıldığı doğrudur. Ancak bu makale haline gelmemiş ve dergide yayınlanmamıştır.

Ben bu çalışma bulgularını başkalarıyla ve kamuoyuyla paylaşmadım. Ancak adı geçen dergiye yayınlanması için yüklendiğinde, dergi bu taslağı 125 yazarımıza bilgi için göndermiştir. Takiben taslağın önce sosyal medyada, sonrasında da medyamızda paylaşıldığını görüyorum.

Bu sadece bir taslaktır ve bir makale haline gelmemiştir. Yayın için değerlendirilme aşamasında iken, Sağlık Bakanlığımızdan aldığımız “çalışmamızın bakanlık verileriyle birleştirilerek daha geniş hasta verileriyle yayınlanması” önerisini kabul edip, yayını geri çektik.

Bizim verilerimiz salgının ilk dönemlerinden 1014 hastamıza aittir. İlerleyen dönemde giderek artan ve şu an itibariyle 150 bini geçen Bakanlığımız bilgi havuzundaki hasta verilerini içeren ve ülkemizi daha iyi yansıtacağına inandığımız yayınları bekliyoruz.

Hürriyet gazetesi'nde söz konusu bilimsel çalışma ile ilgili şu bilgiler paylaşılmıştı:

EN ÇOK 50 YAŞ ÜSTÜ ERKEK HASTA: COVID-19'a yakalanan hastaların ortalama yaşı 50. Hastalık 50 artı eksi 18 yaş aralığında görüldü. Hastalanın yüzde 54.7'sinin erkek olduğu saptandı.

YÜZDE 43.9'U TEMASLA BULAŞTI: COVID-19 hastalarının yüzde 43.9'unun, virüs taşıyan bir kişiyle temasta bulunduğu ortaya çıktı.

YURTDIŞINDA OLANLARIN ORANI YÜZDE 8.2: Hastalar arasında son 14 gün içinde yurtdışında olanların oranı yüzde 8.2 olarak belirlendi.

YÜZDE 70'İ KENTLERDE YAŞIYOR: Hastaların yüzde 70'inin kentsel çevrelerde yaşadığı ortaya çıktı.

KULUÇKA SÜRESİ 5.4 GÜN: Koronavirüsün enfekte kişiyle temastan sonraki ortalama kuluçka süresi de 5.4 gün olarak belirlendi.

YÜZDE 5.9 SEMPTOM GÖSTERMEDİ: Başvuruda en sık görülen semptomlar yüzde 65.7 öksürük, yüzde 49.2 ateş, yüzde 39.6 halsizlik ve yorgunluk olarak saptandı. Hiçbir semptom göstermeyen hasta oranı yüzde 5.9 olarak belirlendi.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 3.8: COVID-19'un Türkiye'de ölüm oranı 3.8 oldu. İzlenen hastalanın yüzde 9.5'i ayakta, yüzde 79.4'ü izole servislerde, yüzde 11.1'i yoğun bakım ünitesinde tedavi edildi.

OLUMLU SONUÇ VEREN TEDAVİLER

Bilimsel çalışmanın değerlendirme bölümünde ise hastalığın Türkiye'de seyri ve sonuçlarıyla ilgili olarak şu yorumlar yapıldı:
"Türk nüfusunun genç yaşı, erken 65 yaş üstü insanlar için sokağa çıkma yasağı, ardından sokağa akma yasağı olanların Türkiye'nin yoğun bakım ünitesine kabul edilmesi ve mekanik ventilasyon gerektiren düşük sayıda vaka dikkat çekici ve düşük toplam mortalite (ölüm) oran söz konusu. Hastalığın ilerlemesinin şüpheli durumlarda bile hidroksiklorokin tedavisinin erken kullanımı gibi stratejilerle önlenmesi, antiviral ilacın erken uygulanması, tüm zatürre ve yüksek akışlı hastalarda favipiravir yüzüstü pozisyonla birleştirilmiş oksijen ve NIMV tedavileri olumlu sonuç verdi."